Темата коментира шефът на отдел „Компютърни престъпления” в ГДБОП Явор Колев

В сряда ГДБОП предупреди българските онлайн потребители за мащабна спам атака, при която се използва името на „Пътна полиция”. В зловредните имейли се твърди, че определени потребители имат фишове, съставени от КАТ. Целта е да се отвори прикачен файл, който вкарва троянски кон в съответното мобилно устройство. Чрез него хакерите могат да се сдобият с паролите за всички приложения, които използваме. Това обясни в ефира на „Здравей, България” комисар Явор Колев, началник на отдел „Компютърни престъпления” в ГДБОП.

ГДБОП предупреждава за активна спам атака

Той посъветва директно да трием подобни имейли, както и такива, които съдържат заплахи за разкриване на компромати и искания за превеждане на пари. Ако все пак някой вече е отворил хакерското съобщение от името на КАТ, трябва веднага да преинсталира компютъра или телефона си и да започне да използва легална антивирусна програма.

БЕЗПРЕЦЕДЕНТНО: Прокуратурата показа доказателства по делото за хакерската атака срещу НАП (СНИМКИ)

„Трябва и да промени парилите на всички приложения, които използва. По принцип киберхигиената изисква редовно да ги сменяме и да въвеждаме т.нар. „къдрави” пароли, които съдържат цифри, различни знаци, малки и главни букви”, обясни още ком. Колев.

Той допълни, че някои онлайн атаки идват от африкански държави като Нигерия и Гана, например, с които България няма достатъчно добро полицейско сътрудничество.

Целия разговор гледайте във видеото.