Темата коментира председателят на УС на АПИ Георги Терзийски

„Не се отказваме нито от проекта, нито то европейското финансиране на АМ „Струма”. Оттеглянето дава възможността да продължим да работим по проекта още по-усилено и екипно, за да потърсим европейското финансиране. Целта е да отговорим на новите приоритети на новата ЕК и приетия наскоро от нея европейски зелен пакт”, заяви в ефира на "Здравей, България" председателят на УС на АПИ Георги Терзийски.

България оттегли искането за европари за АМ „Струма“ през Кресненското дефиле

„Оттегляме се, тъй като ЕК има препоръки, свързани с допълнителни мерки, които трябва да изпълним, по отношение на екологията. Агенцията ще изпълни смекчаващи мерки в района на дефилето, които да намалят въздействието от увеличаващия се трафик от вече изградените етапи”, обясни той.

Защо ЕП затвори петицията срещу изграждането на АМ „Струма“?

„Ние не трябва да прибавяме документи, а действия. Мерки, които са планирани по доклада на ОВОС при рехабилитацията на вече съществуващото трае след изграждане на новото, сега ще бъдат изпълнени по-рано. Ние оттегляме апликационната форма, за да изпълним препоръките, свързани с екологията. Това не е отказ", категоричен е Терзийски.

Още от разговора с председателят на УС на АПИ Георги Терзийски гледайте във видеото.