Новият метод е по-сигурен, прецизен и много по-бърз

Най-съвременният метод в света за изследване на дарената кръв вече е достъпен и у нас. С така наречената „НАТ“ технология рискът от предаване на инфекция при преливане се свежда до минимум.

Диагностиката на дарената кръв вече се прави с машини. Новият метод е по-сигурен, прецизен и много по-бърз. Той хваща болестта, когато инфекцията е все още неуловима. Освен Национален център по трансфузионна хематология в София, с тази апаратура разполагат и регионалните центрове в Плевен, Пловдив, Варна и Стара Загора.

Мъж нападна дежурен лекар във Варна

Не за първи път Лъчезар дарява кръв, за да помогне. „ Дарявам за близки, въпреки че е хубаво да се дарява от време на време и просто така, но при мен са такива поводите, за съжаление“, каза той.

Преди да бъда прелята, кръвта се изследва за хепатит, ХИВ и други инфекции. Досега се чакаше около месец, за да се отхвърли или потвърди наличието им. С новата НАТ технология обаче това става за броени дни.

„И СПИН-а, и хепатитите в първите моменти след заразяването, протичат латентно и не е като като грипа да се заразиш днес и утре да имаш симптоми. С НАТ технологията ние ще хванем тази инфекция още на 4-5 ден от заразяванета“, заяви д-р Ваня Йорданова от Националния център по трансфузионна хематология в София.

Вече десет дни наред със старите методи, дарената кръв се тества и с новата апаратура. „Имаме вече няколко случая и това показва, че е имало смисъл да въведем този метод. Рискът от заразяване се снишава до минимум“, каза още тя.

ОТНОВО АГРЕСИЯ СРЕЩУ ЛЕКАРИ: Пациент се нахвърли на медици от Спешна помощ (ВИДЕО)

Този тип изследвания се правят във всички регионални центрове по трансфузионна хематология в страната.

„Всеки център има своя териоториален обхват - това са отделенията към многопрофилните болници и всяка взета единица кръв постъпва в центровете и там се изследва“, каза д-р Николай Николов – директор на Националния център по трансфузионна хематология в София.

Плюсовете са не само за пациентите, но и за донорите, които много по-рано ще научават ако са болни. „Колкото по-бързо се разбере за даден проблем , толкова по-бързое се реши“, смята Лъчезар.

С НАТ технологията ще се изследва и плазмата, която се отделя при кръводаряване. Тя се използва за производство на някои медикаменти и вече ще се прави и у нас.

„Дори и само един човек да е бил заразен и да е бил в скрит период се компрометира производството на цялото количество“, коментира д-р Ваня Йорданова.

България е сред последните държави в Европейския съюз, които въвеждат модерната диагностикa.

Внедряването на новата технология е факт благодарение на съвместните усилия на здравното и образователното министерство. Финансирането в размер на 5 млн.лв  е осигурено от просветното ведомство.