Писателят е издъхнал в дома си

Авторът на бестселъри Клайв Къслър почина на 88 години. Писателят е издъхнал в дома си в Скотсдейл, Аризона в понеделник, обявиха от издателска къща "Пенгуин Рандъм хаус", предаде БТА.

На 10 март се очаква премиера на книгата на Клайв Къслър "Пътуването на фараоните". Още няколко романа на Къслър ще бъдат публикувани след смъртта му.

Къслър е автор на десетки трилъри и приключенски романи. Той основа организацията Национална подводна и морска агенция и участва в множество експедиции за издирване на потънали стари кораби. Интересите и твърденията му в тази сфера са повод за ожесточени спорове с подводни археолози и изследователи.

Къслър е роден през 1931 г. Орора, щата Илинойс, и е израснал в Калифорния. Учи две години в колежа в Пасадена, преди да бъде мобилизиран във военновъздушните сили като авиомеханик в Корейската война. През 60-те години започва работа в рекламната индустрия, а първия си роман "Средиземноморският храст "издава през 1973 г. В него се появява главният герой Дърк Пит, който е основна фигура в почти 20 от последвалите му книги. Тъй като няма литературен агент, Къслър си измисля такъв и и се свързва с голяма агенция, чийто експерт започва да го представлява и остава с него години наред, дори и след като Къслър признава за малката си измама.

През последните години Къслър пише в съавторство с други писатели, сред които е и синът му Дърк Къслър. Десетки романи на Къслър са издадени и в България.