Там преди седмица автобус уби двама души

Протест в Бургаско. Недоволни от решение на местния съд затвориха пътя Бургас - Созопол за час. Причината е, че шофьорът на турски автобус, който прегазил двама души преди седмица, е освободен под домашен арест. 

На 28 февруари турски автобус прегази 22-годишния Тодор Тодоров от созополското село Росен и 46-годишната Ванча Байлова от село Присад. Двамата оглеждали щетите по едната кола, спряла в лявата лента на пътя след лека катастрофа. Тогава върху тях връхлетял турски автобус. В началото на седмицата водачът, който е с двойно гражданство, беше пуснат под домашен арест. Това разгневи близките на загиналите и те организираха блокада

„За да сме сигурни, че съдът ще го върне в ареста. Трябва да си излежи присъдата там. Щом е убиец трябва да е в ареста”, каза майката майката на загиналия Тодор Тодоров.

 „Искам справедливост, искам да задържат убиеца. Днес правим 9 дни. Тодоровден е, вместо да празнуваме…”, каза Лала Тодорова - баба на Тодор.

„Искаме просто справедливост и процес, който да не се размине само с една условна присъда, както повечето процеси в България”, коментира приятел на Тодор.

Катастрофа затвори пътя Бургас - Созопол, има двама загинали (ВИДЕО+СНИМКИ)

 

Жители на двете Созополски села бяха подкрепени от десетки, които застанаха до тях по време на едночасовата блокада на пътя Бургас - Созопол.Подкрепиха ги и шофьори, които трябваше да изчакат края на протеста. „Подкрепяме родителите. Това си е тяхно право. Трябва да има справедливост и това, че мислят да го пуснат шофьора за мен не е правилно”, заяви един от тях.

 

 

Близките на загиналите не са спокойни от решението на съда, 33-годишният шофьор Камен Филипов да е със забрана да напуска пределите на страната. „Притеснява ме, че този шофьор,които е убил двамата наши приятели, е пуснат под домашен арест, а той е с двойно гражданство. Всеки момент може да напусне държавата. Иди го търси в Турция след това”, каза още приятелят на Тодор.

Прокуратурата в Бургас протестира наложената мярка домашен арест на водача на турския автобус. Заседанието е насрочено за понеделник. Близките обаче са категорични, че ще ги успокои само „постоянен арест”.

„Днес ще е за час. Ще видим в понеделника какво ще стане. Ако не го задържат, другата седмица ще видим… 9 часа и половина, колкото е лежал на пътя”, каза Николай Тодоров- бащата на Тодор.

Повече гледайте във видеото.

Репортер: Цеца Алексова