Петър Чобанов изрази мнение, че въпреки трудните времена не трябва да се изпада в паника

Дали и как ще пострадат доходите ни заради коронавируса? Това е въпрос, който в момента настоятелно задават и бизнесът, и българските работници.

В момента най-застрашени са туризмът и културата. Евентуална карантина със сигурност ще засегне ресторантите и магазините.

На този фон, Еврокомисията ще даде 25 милиарда евро, за да спре епидемията в икономиката.

В Италия дори обмислят временно да не събират данъци и кредити. Българският бизнес също смята, че тази идея е добра.

Бизнесът е в състояние на здравословна тревога. „Засега паниката все още не е толкова голяма. Разбира се, при екскурзиите до Италия, спадът е 100%”, заяви Велизар Величков.

Той управлява сайт за колективно пазаруване и следи как коронавирусът пълзи в различни сектори.

В момента заразени са основно културата и туризмът, но добрата новина е, че българите не си търсят  масово парите за театрални билети и провалени екскурзии. „По-скоро презаверяват, отколкото да си искат парите обратно”, коментира още Величков.

РЪСТЪТ НА ИКОНОМИКАТА: НСИ ревизира данните си за брутния вътрешен продукт (ВИДЕО)

Рецесия заради коронавируса ще има, но по-скоро за еврозоната, не за България. Диагнозата постави бившият финансов министър Петър Чобанов. Той посъветва и бизнеса, и всяко отделно домакинство, просто добре да си прави сметката. „Трябва да е по-предпазливо, да не се харчи излишно, да си направи сметка с какви средства разполага и за какъв период му стигат. Да не изпада в излишни кредитни отношения, тоест да не взима излишни заеми за неща, които в момента не му трябват”, каза той.

 

 

В същото време Европа реши да вкара 25 милиарда евро в общата икономика, за да спре щетите от заразата.

Борисов свиква Съвета по сигурност

В Италия пък обмислят временно да позволят да не се плащат кредити и данъци. „Това с данъчните облекчения би могло да помогне, защото ако, да речем, аз имам ресторант и, да речем, аз имам кредит, ще ми бъде много трудно да го обслужвам, ако аз не мога да работя”, коментира Велизар Величков.

Държавата и днес призовава и хората, и бизнеса да не изпадат в истерия. „Най-опасното от една подобна паника е да си счупим икономиката. Тогава вече са непоправими и финансови, и икономически щети. Растежът ще спре, рецесията ще е голяма, отново ще започнем да говорим за безработица, отново ще започнем да говорим за ниски доходи и няма да има оптимизъм”, заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Според бизнеса, в цялата ситуация има и добра новина.  Тя е за българските потребители. „Цените на хотелските услуги, както и цените на екскурзиите в чужбина ще паднат драстично”, смята Велизар Величков.

Повече по темата гледайте във видеото.