Той се намира в Габрово

70 000 предпазни маски са минали тест и вече са разпределени по места, а държавата е осигурила 5 млн. лева за респираторни апарати. Това стана ясно по време на посещението на премиера Бойко Борисов, здравния министър Кирил Ананиев и началника на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски в завода за предпазни облекла срещу коронавируса.

По думите на премиера България може да произвежда всичко, каквото ни е нужно за борбата с коронавируса. Работи се на пълни обороти, за да може максимално бързо да се отговори на нуждите на доктори, сестри, санитари, социални работници, уточни Борисов.

Преди да влязат в завода, всички си сложиха защитни маски и дезинфекцираха ръцете си.

„Целта е да видят хората, че нашата индустрия може да се реорганизира за няколко дни и можем да произведем това, което ни е нужно”, заяви Борисов.

Започва производството на предпазно облекло за медиците

Премиерът разпореди да бъдат направени около 15 000 костюма. 

„Всички държави членки на ЕС имат договори с фирми производители. В един момент доставките спряха и това беше поставено на Европейския съвет. Събрахме водещи фирми и в рамките на 3 дни вече имаме 40 000 метра плат. Други фирми кроят по 2 000 облекла, голяма част от плата ще отиде при тях. Опитваме се максимално бързо да отговорим на нуждите на нашите лекари, сестри, санитари, социални работници, шофьори и т.н. Другите облекла са еднократни. Имахме респираторни уреди, но и там поръчките спряха. Добре, че болниците и новите линейки имат респиратори, така че се действа максимално бързо", каза Борисов.

Пристигнаха предпазните облекла и маски от Турция

„Голяма благодарност на габровските лекари, които първи усетиха какво е коронавирус и се справиха с достойнство. С дисциплина и мерки трябва да се справим. Аз, като възрастен човек, мога да кажа, че ме радва, че децата не са уязвими", каза той.

„Най-ценното е, че костюмът издържа тестовете за непропускливост и здравина. Направени са от мембрана, която не допуска прегряване. Облеклата трябва да са без шевове. Един костюм може да се носи 50 пъти”, обясни началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски. И показа един от въпросните костюми.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК