Това се случи без публика заради мерките срещу коронавируса

Олимпийският огън за Игрите в Токио това лято бе запален в древна Олимпия без публика заради безпрецедентните мерки за спиране на разпространението на коронавируса COVID-19. На церемонията присъстваха президентът на Гърция Прокопис Павлопулос, председателят на Международния олимпийски комитет Томас Бах и ръководителят на Гръцкия олимпийски комитет Спирос Капралос, предаде БГНЕС.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

Актриса, облечена като жител на древна Гърция, запали огъня, използвайки слънчевите лъчи, отразени от огледало. Сега огънят ще премине на едноседмично щафетно предаване в страната, преди да бъде поверен на организаторите на Олимпиадата в Токио на 19 март.

"Днес отбелязваме началото на пътешествието на олимпийския огън до Япония. Когато огънят се завърне в Токио 56 години по-късно, надеждата ще озари пътя из цялата страна", заяви президентът на МОК Томас Бах.

Церемонията по запалване на олимпийския огън без публика заради коронавируса

Броят на гостите днес бе ограничен до минимум заради епидемията от коронавирус. След като бе запален от слънчевите лъчи на стадион „Панатенаик“ в Атина, олимпийският огън ще премине през 31 града в Гърция и ще обиколи 15 археологически обекта. Ще бъдат изминати 3 500 километра, докато следващата седмица, на 19 март пристигне на Олимпийския стадион в Атина. В гръцката столица той ще бъде предаден на организаторите на Летните олимпийски игри в Токио.

Заради ситуацията с коронавируса днес на запалването присъстваха само стотина гости, представители на Международния олимпийски комитет и Токио 2020. Броят на журналистите също бе ограничен до минимум.

Олимпийските игри в Токио категорично ще се проведат

От Гръцкия олимпийски комитет са изпратили специални напътствия и инструкции до всички градоначалници на градовете, през които огънят ще премине. В деня на откриването на Игрите огънят тържествено се запалва на Олимпийския стадион и той гори до края на игрите. Ритуалът се изпълнява от 1936 г.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК