В Китай няма нови случаи на зараза с вируса

Няма нови случаи на зараза с коронавирус в Китай. Това се случва за първи път от началото на епидемията през декември и беше отбелязано като огромна повратна точка в борбата срещу коронавируса.

Рекорден брой починали в Италия за денонощие

Рекорден брой смъртни случаи на коронавирус обаче има в Италия за един ден. 475 души са починали вчера, а общият брой на жертвите в стрната е почти 3 000. Заразените са 36 000.

В Рим пристигна втори екип китайски лекари, които ще се включат в овладяването на епидемията. В следващите две седмици 12-те медици ще споделят опита си с италианските си колеги и институции. Екипът донесе със себе си лекарства, тестове, защитно облекло и оборудване за интензивни отделения. „Основната трудност в момента е липсата на медицински персонал. Сега всички лекари и медицински сестри в Ломбардия са ангажирани в борбата срещу епидемията. Помощта на Китай е много важна за нас. Даренията са ни крайно необходими, те ще спасят много животи. Благодаря на китайския народ! Благодаря ви!“, каза Фабрицио Сала.

Смъртността от коронавируса в Европа надхвърли тази в Азия

Шефът на СЗО призова за солидарност в борбата срещу болестта. Той цитира Южна Корея като пример как се е справила с издирването и тестването на заболелите, както и образоването на обществеността по отношение на COVID-19.

Въпреки липсата на нови случаи в Китай, останалите държави в Азия преживяват нов пик на инфекциите, донесени от хора, които се завръщат по родните си места.  „Позицията на Световната здравна организация е, че всички държави, при които има случаи на предаване на болестта, трябва сериозно да обмислят отлагането и забраната на масови събирания, при които има струпване на много хора и се създава потенциал за разпространение на болестта. Особено религиозни събирания, при които много хора от далечни места влизат в близък контакт“, заяви д-р Михаел Раян.

 

 

Австралия и Нова Зеландия затвориха границите си за чужденци, а Великобритания затваря училищата си от днес.

В Съединените щати президентът Доналд Тръмп подписа закон, с който ще бъдат отпуснати 100 милиарда долара за борба с коронавируса и за плащане на болнични и отпуски на служителите. „Говоря за голям брой нови случаи, които очакваме. В момента има 2 000 случая само в Ню Йорк. Това ще предизвика наплив в болниците. Те ще използват консумативите си бързо и по безпрецедентен начин. Призоваваме федералното правителство да ни осигури доставки, а президентът Тръмп не направи нищо, за да увеличи производството на медицински консумативи и доставката им там, където са най-необходими“, каза кметът на Ню Йорк Бил де Бласио.

Статуята Христос Спасител в Рио де Жанейро беше осветена в памет на жертвите на пандемията, които през изминалото денонощие достигнаха почти 9 000 души.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП