Растежът на броя на смъртните случаи се е забавил драстично

Втори пореден ден без нови заразени от коронавирус в Китай. Регистрирани са 39 нови случая, но всички при хора, пристигнали от други държави. Растежът на броя на смъртните случаи се е забавил драстично – за последните 24 часа има само трима починали. Така общият брой на жертвите в страната достигна 3248.

За първи път без нови заразени с коронавирус в Ухан

Китай променя фокуса си по отношение на пандемията. След като спря заразата на своя територия, сега Пекин ще се опита да не допусне заболяването да бъде внесено отново в страната. Международни експерти отбелязват, че резкият спад на заболелите е заради драстичните мерки за блокада дори на цели провинции.

Медиците се готвят да си тръгнат от най-тежко засегнатия китайски град Ухан. Лекарите и сестрите в провинция Хубей започват да пренареждат отново живота си, променил се драстично заради пандемията от коронавирус.

С разпространението на вируса, експерти отбелязват, че дори и с увеличаване на броя на оздравелите и намаляване на броя на новозаразените, мисията все още не е приключила. Здравните власти в Ухан обявиха, че ще обмислят вдигане на пълната блокада само след 14 последователни дни без нито един нов заразен.

СЗО с препоръки за физическа активност по време на самоизолация

„Единствената най-голяма опасност е самодоволството. Това е нещо, за което вече говорихме с китайските власти, да не допуснат хората да намалят бдителността си срещу вируса сега“, каза още д-р Брус Аулуард.

През последните две седмици властите обявиха, че почти половината от новите случаи в Китай са при хора, пристигнали от чужбина, като в Хонконг те са повече от 90%. Затова медиците са фокусирани върху външната заплаха. На международното летище в Пекин стриктно се следят всички, пристигащи от чужбина. Те се поставят под задължителна 14-дневна карантина в медицински институции. Всеки жител на Китай има QR код на телефона си, който дава достъп до магазини, хотели, молове, супермаркети и дори ресторанти. Кодът помага да бъде идентифициран и проследяван от властите, за да се установи дали човек е бил контактен с болен пациент и дали трябва да бъде изолиран вкъщи.

 

 

Зеленото означава, че всичко е наред. Жълтото означава, че сте бил в контакт с потвърден случай и трябва да се поставите под карантина. Червеното – принудителна карантина.

Улиците на град Чънду приличат повече на фантастичен филм. Полицията използва инфрачервени шлемове, за да сканира телесната температура на хората.

И докато китайските медии показват как техни лекари отиват да помагат в Италия и други страни, как страната изпраща помощ, заплахата в Китай все още остава. В Шанхай, два месеца след началото на епидемията, хората бавно излизат от самоизолацията под лъчите на пролетното слънце. А животът бавно се връща към нормалното.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП