Депутатите се договориха за нови заеми в подкрепа за бизнеса и здравната система

Германският Бундестаг одобри многомилиардния пакет от мерки за стимулиране на икономиката и подпомагане на компаниите срещу икономическите последици на коронавируса, предаде БТА.

Правителството предвижда заради програмата за подкрепа тази година да увеличи държавния дълг със 156 млрд. евро, за което бе приет и допълнителен бюджет за годината. Берлин се отказва от лимита за държавния дълг, който е вписан в конституцията на страната и ограничава структурното нетно кредитиране до 0,35 на сто от брутния вътрешен продукт.

Депутати от Бундестага призовават за извеждане на американските войски от Германия

Програмната обхваща множество сфери. Малките компании и частните предприемачи ще могат да получават преки субсидии в размер до 15 000 евро. Обемът на помощта за малкия и среден бизнес ще достигне около 50 млрд. евро. Създава се и специален Фонд за стабилизиране на икономиката (WSF) от около 600 млрд. евро. Държавата си запазва правото при нужда да изкупува дял от стратегически важни компании.

Шойбле критикува „Северен поток 2“, но не иска да бъде саботиран

В петък пакетът ще бъде обсъден от Бундесрата - горната камата на парламента, която включва представители на федералните провинции. Депутатите гласуваха при строги мерки за спазване на дистанция, разпръснати в пленарната зала.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП