Президентът направи обръщение към нацията

"Пандемията изисква наложителни мерки. Правителството дължи на обществото убедителна информация за ефектите от извънредното положение през първия месец на неговото прилагане. Управленските решения следва да се вземат на достоверни и всеобхватни данни. Извънредните ограничения забавят заболяването, но доведоха до обществена парализа и безпрецедентна икономическа и социална криза". Това каза в обръщение към нацията президентът Румен Радев.

Борисов: Ще облекчим мерките след 3 поредни дни на спад в броя на заразените (ВИДЕО)

"Безработицата расте с часове, много българи спешно се нуждаят от помощ. Мизерията не е спасение от вируса. Гладът скоро може да надделее над страха и последствията може да са по-разрушителни от коронавируса. Затова трябва да си поставим ясни национални цели: връщане към нормален ритъм на живот, производство, свободно движение на хора и стоки. Тази цел може да бъде постигната с обединение на институциите и на всеки един от нас", каза още президентът в обръщението си.  

 

 

„Идните месеци ще бъдат решаващи не само за справяне с пандемията, но и за бъдещето ни като нация в един нов свят, в който ще оцеляват онези, които успеят да бъдат сплотени и иновативни в тези условия. Здравеопазването ни във взаимодействие с другите общественозначими системи следва да възприеме по-гъвкава стратегия за борба с коронавируса“, каза Радев и допълни, че фокусирането на COVID-19  не трябва да възпрепяства достъпа до здравеопазване на хронично болни хора и спешни случаи.

Медицинският съвет предаде доклад от 400 страници на премиера

По думите му здравната ни система показва слабости, които засега се компенсирани от себеотрицанието на медиците. А мерките в защита на пострадалите трябва да са ясни и ефективни. Радев е категоричен, че част от взетите такива се определят от гражданите и бизнеса като недостатъчни. „Хората в нужда очакват помощ, не оферта за заем. Икономическите мерки не достигат до най-важните бизнеси – малкият и средният. А формулата „60/40“ на практика е трудно приложима“, коментира президентът.

Той е на мнение, че в спешен порядък е необходимо да се преразгледат и някои разпоредби в приетия Закон за извънредното положение, които блокират икономическия живот.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП