Комисията по енергетика в НС заседава извънредно, за да обсъди промени в Закона за енергетиката

Комисията по енергетика в НС заседава извънредно, за да обсъди промени в Закона за енергетиката. Поправките са необходими, за да може да влезе в сила договореното между „Булгаргаз" и „Газпром“ намаление от 40% на доставяния за България газ.

Пред депутатите ресорният министър Теменужка Петкова заяви, че парите са вече по сметките на „Булгаргаз“. Държавното дружество има пълна картина на броя клиенти, на които трябва да възстанови суми, съобщава БГНЕС. Единствено се чака приемането на промените в Закона за енергетиката.

КЕВР определи новите цени на парното

Депутатът от БСП проф. Таско Ерменков призова депутатите да оттеглят закона, тъй като според него се бърза с текстовете и няма време за детайлно обмисляне. От левицата заявиха, че в този вид на промените те няма да го подкрепят в пленарна зала. Едно от опасенията е, че клиентите няма да получат реалните надвзети суми, смята Ерменков.

В отговор на опасенията председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов увери, че всеки, който има съмнения, може да подаде сигнал в регулатора и ще бъде изискано да се направи справка.

Цената на руския газ за България пада с 40%

По отношение на времето за разглеждане на закона, Иванов смята, че три дни са напълно достатъчни да се обсъдят предложенията и в понеделник да влезе за гласуване в парламента.

В КЕВР са постъпили 18 становища с предложения за промени в закона. Иванов е категоричен, че експертите ще се произнесат в реалистичен срок.