Работещите там са преминали специално обучение

В Бургаска област всеки, който има симптоми или съмнение, че е носител на COVID-19, вече може да си направи доброволно PCR тест в единствената акредитирана лаборатория в областния център. До момента пациенти или контактни на болни имаха възможност да се подложат по собствено желание единствено на тест за антитела.

Как се изследват пробите за COVID-19?

Секретът от носа се взема от обучен лаборант в една от четирите сертифицирани в страната лаборатории. „Пътят на пробата от лабораторията до вземане от лабораторията за изследване е в рамките на около 10 минути т.е. твърде кратко време, което, разбира се, е една предпоставка за запазване на вирусните частици”, каза вирусологът д-р Татяна Николова.

Пробите пристигат в лабораторията при поддържане на необходимата температура. „След като пробата пристигне при нас постъпва в бокса и следва нейната първоначална обработка, т.е.  подготовката за автоматичната екстракция на РНК”, обясни биологът Красимира Ченаева.

Кога в Пловдив ще има лаборатория за тестване за коронавирус?

Чрез обработването на пробите в Бургас, значително се скъсява и времето за поставянето на диагнозата. „Автоматизираната работа е около 3 часа. 1 час за екстракция, 2 часа за самата PCR риъл тайм диагностика”, добави д-р Николова.

В лабораторията едновременно могат да бъдат тествани едновременно 192 проби в двата апарата,всеки от които може да поеме по 96 проби. 

485 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, вирусът взе 14 жертва

Работещите във вирусологичната лаборатория са преминали специално обучение в Института по заразни и паразитни болести. „Има си специфики, но тогава, когато човек е мотивиран и има желание, което е най-важно, нещата се получават”, каза биологът Виктория Пенева.

Въпреки че са в досег със заразата, лаборантите, работещи на първа линия са спокойни. „Взели сме в лабораторията всички предпазни мерки, така че се чувстваме спокойни за нашата безопасност”, посочи Ченаева.

Репортер: Цеца Алексова