За това се разбраха министър-председателят Бойко Борисов и представители на браншови организации

ДДС става 9% за заведения за обществено хранене и развлекателния сектор, категоризирани по Закона за туризма. За това се разбраха на работна среща министър-председателят Бойко Борисов и представители на Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация.

Премиерът Борисов подчерта, че решението е политически риск, но то е в подкрепа срещу загубите от COVID-19 в ресторантьорския бранш.

„Правим изключение за вас, защото с наша заповед е затворен секторът, образно казано. И така е в цял свят. Това може пък да е една мярка, която впоследствие да даде добри резултати и да бъде трайна. Всичко е в нашите ръце“, изтъкна министър-председателят Борисов. Той акцентира, че с така обсъдените промени с понижения ДДС, означава, че оборотите и дейността на ресторантите и хотелите трябва да са 100% на светло.

„В това отношение ние сме длъжни да си изпълняваме ангажиментите. Финансовият министър е много против, но искам да го опровергаем в края на годината с повече приходи“, каза още премиерът Борисов.

„Поемаме този ангажимент, че това ще се случи по начина, по който сме говорили с Вас“, посочиха представителите на браншовите организации.

„Това, което получихме като предложение и трябва спешно да обсъдим с нашите членове, е именно намаляване на ДДС-то за ресторантьорството, на 9%, а именно приравняване към хотелиерското ДДС“, заяви Ричард Алибегов. И допълни: „Приравнява се за всички в сектор „Туризъм", досега беше само за пакетите услуги, сега прибавяме и заведенията към тях. Първоначалното искане беше за по-нисък процент, но мисля, че и този процент ще удовлетвори нашите членове“.

Ресторантьори и хотелиери искат допълнителни облекчения за бизнеса

„Оценяваме това като помощ към бранша, за да може той впоследствие да започне да функционира“, посочи Атанас Димитров.

На срещата беше договорено още отлагане на влизането в сила на промените в Наредба Н-18 за срок от една година, в резултат на което тя ще започне да действа от 1 март 2021 г.

Ще бъде ли намален ДДС за хотелите и ресторантите?

В рамките на срещата бе посочено, че ще бъде възложено изготвянето на анкризисен план, включващ предоставянето на кредити и грантове от ББР с участието на експерти от сектор „Туризъм“. Беше дискутирано също премахването на критерия за липса на задължения към държавата само за 2020 г. при кандидатстване за мерките за справяне с икономическите последици от коронавируса.

Промените, които бяха договорени на работната среща при премиера Борисов, ще бъдат внесени днес в Народното събрание от ПГ на ГЕРБ.

Представителите на бизнеса заявиха, че на срещата е станало още ясно, че сватбите на открито вече са позволени при спазване на всички мерки за безопасност.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.