Това са държавите с най-висока заболеваемост в Европа през последните седмици

Малко преди 19 часа здравният министър издаде заповед относно мерките за влизане в страната и поставянето под карантина. Националният оперативен щаб  предложи от понеделник вече да няма карантина за влизащите у нас.

Отпада карантината за влизащите у нас от страни в ЕС (ЗАПОВЕД)

Това обаче, няма да важи и изолацията ще остане в сила за пристигащите от 8 държави -  Великобритания, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Италия, Малта и Швеция. И все пак, към тези 8 държави препоръката е мерките да останат. Задължителната изолация дори от тези дестинации, обаче, няма да важи при определени случаи.

Всичко това, на фона отново на рекордно малко доказано заразени за денонощието - новите случаи са 8, с което положителните проби стават 2485. 1016 са излекувани, а 136 са починали.

От щаба остават предпазливи към падането на всички забрани, особено по отношение на държавите, засегнати най. теко от вируса.

8 нови случая на COVID-19 у нас при направени 1725 проби (ВИДЕО)

"Решението е да премахнем 14-дневната карантина за пристигащите български и чуждестранни граждани от страните от ЕС, от Сърбия и Северна Македония, но мярката да остане за идващите от 8 страни, които имат най-висока заболеваемост през последните две седмици в Европа. Това са Швеция, Великобритания, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Малта и Италия", каза той.

 

 

"Подготвя се нова заповед на министъра на здравеопазването, съгласувана е с компетентните министри, за ниско рисковите държави от ЕС и Шенгенското споразумение, да отпадне карантината. Очаквам до 15 юни поне в Европа да възстановим изцяло свободното придвижване", обясни в ефира на "Плюс-Минус. Коментарът след новините" външният министър Екатерина Захариева.

Захариева: Очаквам до 15 юни да се възстанови свободното придвижване в Европа

Така българите от тези държави трябва да изберат дали да останат далече от близките си у нас, или да си предвидят време за 2 седмици карантина. Сценаристът Любо Миланов живее в Испания  и в тази ситуация не мисли за почивка у нас.

Задължителна карантина няма да има за международните шофьори, медицински персонал, както и членовете на семействата или намиращите се във фактическо съжителство с български граждани, заети в области от изключително важно значение за страната ни. 

И докато границите се отварят, маските, засега, остават.

"Носенето на маска е важно, когато сме в затворено пространство с много хора и контактуваме с тях. Носенето на маска има смисъл, когато наистина се носи. Поставянето на врата с нищо не ни помага", заяви доц.д-р Ангел Кунчев.

 

 

От Българския лекарски съюз не са отписали евентуална втора вълна. Ще направят допитване сред медиците и план за действие в бъдеще. Добрата новина е, че за последното денонощие няма заразени медици и деца.

А ето и какво показват публичните данни на Здравната каса за цената на заразата у нас. От началото на март до 24 май включително болниците у нас са отчели 1087 хоспитализирани пациенти с коронавирус, като стойността на клиничните пътеки е за над 684 981 лева.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.