В комплекса е изготвен план за безопасна почивка

Първите организирани туристи вече пристигнаха на родното Черноморие. Група българи са настанени в курорта  Албена.  Там вече е изготвен план за безопасна почивка, а в хотела, който първи отваря врати, демонстрираха тренировъчен обяд с всички мерки за превенция срещу COVID-19.

Ангелкова: Подготвяме се за възстановяване на туристическите пътувания

Предпазните мерки започват с дезинфекция на автомобилите още на входната бариера на курорта. Преди гостите да влязат в хотела пиколото им разяснява правилата за поведение и им предоставя маска, ако не си носят. Всички входове и изходи на хотела са оборудвани с дозатори за дезинфектант, а на рецепцията измерват температурата на гостите с дигитален термометър. Щателна дезинфекция се извършва периодично навсякъде.

В ресторантите също са взети мерки. Отново ще има ол инклузив, но при строга хигиена. Персоналът е оборудван с маски, шлемове и ръкавици, а за приборите за гостите са дезинфекцирани и опаковани. Светлана Минева и нейното семейство са сред първите туристи в комплекса, които ще почиват при необичайните правила. Те очакват приятни емоции, както всяка година.

Това лято обаче няма да се работи при пълна заетост във връзка с мерките против разпространение на COVID-19.

Безопасността на гостите по време на хранене беше проверена на своеобразна тренировка. „При храненето на туристите се направи по-специална организация, защото вече гостите на бюфет-масите няма да се самообслужват, а ще бъдат обслужвани от нашия персонал. Има специална преграда, която се дезинфекцира постоянно”, обясни зам.-директорът „Експлоатация” в КК Албена Христо Пенев.

Напрежение сред спасителите на морето

В своеобразния стрес тест се включиха служители на комплекса, за да проверят как в действителност ще бъдат обслужвани големи групи от хора.

На плажа чадърите и шезлонгите вече са подредени по новата схема. „Разстоянието между чадърите е по-голямо. Тази година сме ги поставили на отстояние 7 метра, за да осигурим по-голяма сигурност на нашите гости”, каза Денис Тахиров, мениджър на спорта и плажната ивица в КК Албена.

 

 

Чадърите се дезинфекцират два пъти дневно, а шезлонгите след всеки клиент. От 1 юни ще бъдат поставени и вишките за спасителите, които остават на разстояние от 100 метра.

Репортери: Надежда Карапанчева, Емил Дамянов

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.