Месецът ще започне със сравнително студено време

Тази година през юни се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 20 и 22°, по долината на р. Струма - около 23°, за високите полета - между 17 и 19°, а за планините - между 3 и 12°. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 7° и 12°, а най-високите - между 32° и 37°.

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която в равнините е между 50 и 70 л/кв.м, по Черноморието и долината на р. Струма - между 30 и 50 л/кв.м, а в планинските райони - от 70 до 130 л/кв.м.

Месецът ще започне със сравнително студено време. На много места в страната ще има краткотрайни валежи, следобед интензивни, с гръмотевици. Ще има и условия за градушки. През втората половина на първото десетдневие температурите бързо ще се повишат. Ще има повече слънчеви часове, на места и следобедни краткотрайни превалявания.

Какво време ни очаква през лятото? (ВИДЕО)

В началото на второто десетдневие температурите относително ще се понижат, но ще останат близки до нормата. През повечето дни ще се задържи неустойчиво с условия за чести следобедни превалявания и гръмотевична дейност. Слънчеви часове ще има преди пладне, съобщиха от НИМХ.

През третото десетдневие въздушната маса над страната ще се стабилизира. Ще бъде предимно слънчево, а превалявания и гръмотевици ще има на по-малко места. Температурите ще се повишат.

Астрономическа справка:

В началото на месеца Слънцето изгрява в 05. 52 ч. и залязва в 20.57 ч. Продължителността на деня е 15 ч. и 5 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 5 ч. и 53 мин. и залязва в 21 ч. и 7 мин. Продължителността на деня е 15 ч. и 14 мин.

Фазите на Луната през месеца са: 5.06 – пълнолуние, 13.06 - последна четвърт, 21.06 – новолуние, 28.06 - първа четвърт.

Началото на астрономическото лято е на 21.06, в 00. 44 ч., когато е лятното слънцестоене.

Климатична справка:

Юни е най-дъждовният месец в по-голямата част от нашата страна. Често от северозапад нахлуват влажни океански въздушни маси и падат краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Характерно явление са градушките. Обикновено дните с валеж са от 7 до 10, а в 2-3 дена валежът е повече от 10 л/кв.м. Веднъж на 10 години в планините вали и сняг. В същото време има много слънчеви дни и температурите достигат типично летни стойности.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.