25 са положителните проби за изминалото денонощие

2585 са заразените с коронавирус у нас. Положителните проби за изминалото денонощие са 25 Това обяви началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски на последния редовен брифинг на Щаба.

Излекувани са още 116 пациенти, като общият им брой става 1322. За последните 24 часа има един починал с коронавирус - мъж от Благоевград, както и още едно заразено дете - 17-годишно момче от София, което е на домашно лечение с минимална симптоматика.

270 са заразените медицински лица. Двама са новозаразените лекари – един от Пловдив и един от Сливен. Процентът на заразен медицински персонал е 10,4% от общия брой на хората с коронавирус у нас.

 

 

"Това е стотният ден от създаването на Щаба. Броят на брифингите, без извънредните и участието в други, е 129. Лабораториите в началото бяха 2, сега одобрнеите от МЗ са 32, а общият брой на лабораториите, които работят с коронавирус, е 143. Изследваните проби са 193 732, от които 85 435 са PCR. Всички останали страни отчитат общия брой на своите изследвания. ние казахме, че накрая ще обобщим резултатите - 27 677 на един милион население", обясни Мутафчийски. 

3438 са положителните PCR теста. Това е почти 1000 броя повече от заразените лица. Това е, защото има повторни проби. Болниците, лекували пациенти с коронавирус, са 77. 

"Бяхме подготвили обширно изложение с дейността на Щаба, но ние сме ви запознавали всеки ден с дейността ни. Затова ще го направя сбито. Тенденциите, които се прогнозираха, се оправдаха. Говореше се за няколко пика. Знаете, че основната философия за управление на тази криза беше с ограничен ресурс да се поддържа ниска заболеваемост, за да може здравната система да се справи с всички предизвикателства. Това беше изпълнено. Разбира се, имаше и негативни моменти - например болницата във Видин, която не можеше да приема болни", обясни Мутафчийски. И допълни, че подобни проблеми са възникнали в лечебните заведения и в Ямбол, Пазарджик и Сливен. 

 

 

"Повишена бройка на заболеваемост се наблюдаваше в началото на април. След това се забеляза пик на смъртността. Следващият момент, в който имаше повишена заболеваемост, бе в седмица 20-26 април. Тогава достигнахме най-голям брой новозаразени - 433 души. Дотогава имахме 293 случая. За наша радост повече не достигнахме такъв пик. Закономерно след това имаше спад. Откриха се много клъстъри, които бяха туширани, но не можа да се предотврати повишената смъртност. В средата на май се регистрираха 18, а след това - и 20 случая", разкри началникът на Щаба. Според него в момента се наблюдава преплитане на кривите.

Ген. Мутафчийски увери, че ако има бум или клъстър, доц. Кунев ще съобщи всички подробности около него.

Спират ежедневните брифинги на Националния оперативен щаб (ВИДЕО)

Мутафчийски обяви и кои са най-честите симптоми - кашлица, температура, пневмония. Най-честите придружаващи заболявания пък са белодробните и диабетът.

"В днешния ден ми се иска да благодаря на всички граждани, които със своята дисциплина успяха да запазят собственото си здраве и това на своите близки. Искам да благодаря на всички колеги, които работиха усърдно и успяха да се реорганизират. Но най-вече на тези, които работят на първа линия, които се справиха с този огромен проблем. Искам да благодаря и на областните управители и кметове, които първи се организираха и създадоха местни кризисни щабове", заяви Мутафчийски. Той благодари и на доброволците, правителството, органите на МВР и пожарната. 

"Цифрите говорят. Мисля, че и народът разбра, че мерките бяха навременни", обяви проф. Тодор Кантарджиев, който даде за пример главния епидемиолог на Швеция, признал, че е сгрешил с предложените мерки.

"Изследването в Пловдив върви активно. Предстои да дадем информация за него", обяви доц. д-р Ангел Кунчев. Относно клъстъра в Сърница, той е на мнение, че масовото заразяване е в резултат на събитранията по повод религиозни празници.

"Предприехме мерки, най-напред в социалните домове. Изследвали сме персонала и резултатите са положителни. Подобен е резултатът с детските градини. Както прогнозирахме, посещението е под 50%. Взимат се мерки, за да не се заразят децата. Знам само за един случай", каза още Кунчев.

"Почти всички новозаразени за денонощието са свързани със заболелите в болницата в Сливен. Този случай е показателен за това, че когато спазваш всички мерки, не се случват "гафове". Наблюдавахме го в няколко болници", заяви той.

Относно противоепидемиологичните мерки, Мутафчийски обясни, че те остават във вида, в който са в заповедта на министър Ананиев. Доцент Кунчев увери, че засега идеята е всички мерки да отпаднат.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.