Шест тира с турска регистрация, превозващи 137 тона отпадъци без документи, бяха заловени

Шест тира с турска регистрация, превозващи 137 тона отпадъци без документи, бяха заловени на ГКПП „Капитан Андреево”. Отпадъците са  представлявали листове от пластмаса, едностранно ламинирани с алуминиево фолио и изрезки от същия материал. Камионите са задържали митническите служители.

Задържаха 137 тона отпадъци на ГКПП "Капитан Андреево" (ВИДЕО+СНИМКИ)

От шестте камиона, само един е преминал митническа обработка. Предстои да бъдат проверени и останалите. Отпадъците в камионите са насочени към фирма в пловдивското село Марково.

„Товарът по митническа декларация е определен като полимерен скраб, тоест отпадък. На практика представлява полимерни платна, покрити едностранно с фолио. Освен тях, в торби има изрезки от същия метал. Може би заради това е определен като отпадък”, обясни Петър Стаматов - експерт по управление на отпадъци към РИОСВ – Хасково.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

При проверка на документацията е установено, че би следвало има приложение към регламент относно превоза на отпадъци. В това приложение се посочва кой изпраща, кой доставя и кой е крайният получател на продукта. Фирмата трябва да предостави тази допълнителна декларация, за да бъдат допуснати в страната.

 

 

„Отпадъците не могат да бъдат предназначени за изгаряне, по-скоро ще се използват като суровина. От проверките, които до момента сме извършили, се оказа, че фирмата – получател няма документи, които й разрешават да извършва дейности с отпадъци”, обясни Стаматов

Репортер: Димитър Иванов

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.