Откраднали са старинни ценни монети

33-годишен мъж и жена на 31 г. от Бургас бяха арестувани, след като обраха посред бял ден музея в Ахтопол. 

Двамата са с предишни криминални регистрации. На 10-ти юни по обяд те се промъкнали в базата на Националната художествена академия в Ахтопол, по-известна като "Гръцкото училище" и задигнали от експонатите, изложени във витрини, осем бронзови и сребърни старинни монети, накити и антични глинени предмети. Двамата проникнали в музейното здание през незатворен прозорец на приземното помещение. В момента на кражбата в сградата не е имало служители. 

Крадците смятали да ги пласират на черния пазар, а с парите да си купят дрога, ,казаха от МВР.

"Въпреки категоричния отказ на двамата извършители на кражбата да съдействат на полицейските служители, голяма част от откраднатите културно-исторически експонати са намерени и иззети от трети лица. Сред откритите ценности са  бронзови и сребърни монети, метални сечива и част от оръжия и глинени обредни съдове и накити - гривна, обеци и копчета. Най-ценна сред откраднатите експонати е древна сребърна монета / тетрадрахма на Месембрия - II в. пр. Хр./ с лика на Александър Велики", разкриха от полицията.


По случая са назначени множество експертизи, проведени са разпити и други процесуално-следствени действия. Бургазлиите са задържани за срок от 24 часа, а работата по случая продължава от служители на Районно управление – Царево.