Това обявиха от главна дирекция „Национална полиция”

От днес вече можем да правим справка дали имаме невръчени глоби в КАТ. Това става през портала на МВР.

До този момент справки можеха да се правят само по влезли в сила фишове и наказателни постановления.

Проверката може да направите тук: e-uslugi.mvr.bg

Само за последните три седмици на граничните пунктове в страната са връчени близо 12 хиляди фиша на стойност над милион и половина лева. Пак там, на терминалите на КПП-тата, са били платени вече над 300 хиляди лева. А за да не оставаме изненадани, че имаме невръчени глоби и да разбираме за тях в последния момент, особено когато сме тръгнали на път - вече може да направим справката онлайн, нужни са само номер на шофьорска книжка и ЕГН.

Екип на NOVA направи проверка с пътния експерт Владимир Тодоров и изненадата на негово име не закъсня - под формата на невръчени глоби.

„Най-вероятно някъде за превишена скорост съм засечен, така че ще си получа тези електронни фишове и ще трябва да ги плащам”, каза председателят на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.

Системата не казва колко са невръчените фишове, нито за какво. А това, че имаме такива не означава, че на момента ще може да ги платим, предупреждават от полицията. Първо трябва да получим документа за нарушението.

„Съответно трябва да посетите, ако са електронни фишове,  което и да е районно управление на МВР в страната, за да бъдат връчени, а ако са наказателни постановления – трябва да посетите Областната дирекция на МВР по постоянен адрес. Трябва да минат и сроковете по закон”, обясни Иво Писанов, отдел „Пътна полиция”.

„С тази услуга искаме да подпомогнем процеса, гражданите да бъдат по информирани и да пристъпят към заплащане, да обърнем процеса към превенция, така че да бъдем по толерантни на пътя и да спазваме всички закона за движение по пътищата”, обясни Младен Петров, МВР.

Освен през онлайн портала, глобите ще могат да бъдат плащани чрез терминал в структура на МВР, банков превод, пощенски запис, интернет банкиране, каси за парични преводи и чрез КЕШ-терминали.

„Ако плащат глоби гражданите трябва да си пазят платежния документ в жабката на автомобила, защото има разминаване в системите на банките и Пътна полиция”, обясни още Тодоров.

Експерти и шофьори смятат, че справката е полезна. Но системата трябвало да се усъвършенства.

„Във Франкфурт настъпваш линия на светофара и веднага получаваш SMS, че си сниман и че имаш глоба. Трябва да има мерки, камери и глоби, за да се пазят с хората от катастрофи и пияни водачи”, смята шофьорът Георги Флоров.

Ако на границата разберем, че имаме невръчена глоба и  получим документа там - няма да се налага да  плащаме веднага, а можем да продължим пътуването си. Имаме месец и половина, за да се издължим.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.