Съседите му от години го убеждават да премести кошерите на безопасно място

В район ”Красна поляна” в София обитатели на жилищен блок водят люта битка с две семейства, които не се съобразяват с правилата на етажната собственост. Става дума за пчелни семейства, които обитават терасата на един от съкооператорите. А комшиите от години убеждават мъжа да премести кошерите на безопасно място.

Насекомите на Земята са намалели с 27% за 30 години

Жилището му е на третия етаж, а на балкона му се помещават няколко кошера. Пчелите обаче влизат в апартаментите на съседите му. Една от жените дори е пострадала. Други пък страдат от алергии.

В момента пчелите са в процес на роене. Част от семейството се е заселило на близките дървета. Жителите на блока са на мнение, че пчелите са изключително полезни, но не е безопасно както за тях, така и за хората, да обитават блока.

Пчели се заселиха в панелен блок и произвеждат мед (ВИДЕО)

Инспектори от БАБХ са излезли със становище, че пчелите „са се държали миролюбиво, но пребиваването им ще бъде прекратено съгласно връчено предписание”.

„Тази сага е от две години. Посъветвахме жителите на блока да направят събрание. Мъжът, който отглежда пчелите, не е регистриран като пчелар. Лошото е, че има акт и предписание, но сме с вързани ръце. Пчелар ни помага в аварийни ситуации. Но и аз самият не знам как да влезем в апартамента и да премахнем кошерите”, обясни кметът на „Красна поляна” Иван Чакъров.

Експерти: Десетки видове пчели са застрашени от изчезване

Станко Стоилов, който отглежда пчелите, заяви пред NOVA, че моли жителите на блока за двумесечна отсрочка, за да извади меда от кошерите. Той ще има грижата да премахне кошерите след това.