През последната седмица в света има по над 160 000 заразени от коронавирус на ден

60% от всички заразени с COVID-19 до момента са регистрирани през последния месец, обявиха от СЗО. През последната седмица в света има по над 160 000 заразени от коронавирус на ден. А в Съединените щати отбелязаха пореден печален рекорд с над 50 000 нови случаи за последното денонощие.

Повече от 50 000 нови заразени с COVID-19 в САЩ

В Калифорния, където в сряда бяха регистрирани близо 6 000 новозаразени, затварят отново барове и закрити части на ресторанти. Мярката засяга 19 окръга, където живее почти 75 процента от населението на щата. 

За уикенда на 4 юли ще бъдат затворени паркингите на някои плажове, за да се избегне струпване на много хора на едно място. Заради тревожния ръст на новите случаи, в съседна Аризона поискаха допълнително 500 души медицински персонал. С предпазна маска на лицето, в южния щат пристигна вицепрезидентът Майк Пенс. 

САЩ изкупиха запаса от лекарство срещу COVID-19

Междувременно Доналд Тръмп, който избягва да бъде виждан публично с предпазна маска, заяви, че би носил такава.

"Подкрепям изцяло маските. Мисля, че те вършат работа. Бих носил, ако съм в близост сред други хора. Виждали се ме да нося маска. Мисля, че ще се оправим с коронавируса. Мисля, че в определен момент той просто ще изчезне,надявам се", заяви Тръмп.

Все повече ръководители на щатите в страната призовават хората да носят маски.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК