То ще се проведе на 21-и септември

С фалстарт започна съдебният процес за строителството край плажа „Алепу”. Окръжната прокуратура в Бургас иска от съда да обяви за нищожно строителното разрешение за подпорна стена и хотел. 

Документът беше издаден през 2018 г. от главния инженер на Созопол. Преди месец прокурорите оспориха строителните книжа и спряха реализацията на обекта заради сериозни нарушения.

Административният съд отложи за края на септември делото, тъй като се оказа, че единият от инвеститорите не бил надлежно уведомен за днешното заседание.

Строителството на обекта започна в началото на 2018 година, като инвеститорите имали строително разрешение за работа на два етапа. Първият бил свързан с ”укрепване на свлачище и вторият с изграждане на ваканционен комплекс. През август същата година инвеститорите с нотариално заверена декларация уведомяват, че няма да се възползват от разрешението и предлагат нов проект. Хотелската част да бъде интегрирана в брегоукрепителното съоръжение. Прокуратурата атакува в съда именно това.

„След като има издадено едно строително разрешение, не може да бъде издадено друго такова,какъвто е настоящият случай.  Обектът като хотел не съществува в първото строително разрешение”, поясни окръжният прокурор Христо Колев.

Строежът предизвика сериозно недоволство, а по-късно работата по него беше спряна по настояване на прокуратурата и заради други нарушения.

„Не извършена задължителната оценка за въздействието на околната среда. Тя е много важна, тъй като строежът се намира в непосредствена близост до две защитени зони”, каза още Колев.

Фирмите инвеститори са три и от самото начало те твърдят, че разполагат с всички необходими за обекта строителни книжа.

„Ние считаме,че казусът въобще не е сложен, но това е  работа на съда. .В тази връзка мисля,че делата трябва да се решават в съдебната зала”, каза Димитър Данаилов,  адвокат на инвеститора.

Репортер: Цеца Алексова

„УКРЕПВАНЕТО” НА АЛЕПУ: Съдът ще заседава по казуса в понеделник

Проверки по морето: Множество нарушения при строителството и ограничаване на достъпа до плажа

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.