След една от операциите тя остава в инвалидна количка

Млада майка води тежка битка, за да оцелее. Василка Христозова има доброкачествен тумор на гръбначния мозък. След една от операциите остава в инвалидна количка. Това далеч не я сломява. Тя е намерила лечение с уред, чрез който може да се научи да ходи отново. Но за тази цел се нуждае от около 30 000 лева. За да събере средствата, разчита най-вече на себе си. Рисува прекрасни картини, въпреки че едва се движи.

„Не мога да хвана молив или нещо такова. Майка ми забива четката между пръстите буквално като копие. Картините ми нямат подпис, защото не мога да напиша дори една буквичка, която да е малка и да не заеме половината картина”, споделя жената. 

СЛЕД РЕПОРТАЖ НА NOVA: Събраха се парите за 5-месечната Димана

От 7 години Василка се бори с тумор на гръбначния мозък. Имала го е още от детство, но тогава отдавали симптомите й на астма. Истинската диагноза открива, когато решава да има свое дете.

„По време на бременността започнах да куцам и да падам. Трябваше да се изчака да родя, за да могат да направят ядреномагнитен резонанс” разказа жената.

След като излизат резултатите, й предлагат операция, която по думите на лекарите ще й даде една година живот. Тя приема, но от тогава до днес са минали не две, а 7 години.

От тогава насам ходи на рехабилитация и не е спирала да издирва начин, по който да се изправи на крак.

„Има един робот за ходене – Локомат. Той е уникален по рода си, защото помага на мозъка да си спомни как се ходи, как се извършват нормалните движения”, сподели жената.

За да се наберат необходимите средства, помагат и други професионални художници, които продават картините си. 

Ако искате да помогнете на младата майка, може да го направите с превод на следната банкова сметка:

Титуляр: Васка Христозова

Райфайзенбанк АД 

BG25RZBB91554093661619

BIC RZBBBGSF

Вижте Facebook страницата с творбите на Василка ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.