Евродепутатите осъдиха действията в гръцката и кипърската изключителна икономическа зона и изразиха солидарност с двете членки на ЕС

Европейският парламент призова Турция да преустанови сондажите за енергийни ресурси в Източното Средиземноморие. Според евродепутатите действията на Анкара все още предизвикват риск от военна ескалация между Гърция и Кипър - държави членки на ЕС, и Турция, която е страна партньор в НАТО и кандидатка за членство в евроблока, съобщават от пресслужбата на ЕП.

В резолюция, приета с 601 гласа „за“, 57 „против“ и 36 „въздържал се“, евродепутатите изразиха пълната си солидарност с Атина и Никозия.

Турция удължава мисията си в Източното Средиземноморие

В текста се посочва, че ЕС е решен да защитава своите интереси, като Турция се призовава незабавно да прекрати всякакви по-нататъшни незаконни проучвателни и сондажни дейности в Източното Средиземноморие, да се въздържа от нарушаване на гръцкото въздушно пространство и на гръцките и кипърските териториални води и да се дистанцира от „националистичната подстрекателска реторика“.

Решение може да бъде намерено единствено чрез диалог, дипломация и преговори, се подчертава в резолюцията. Според евродепутатите Анкара трябва активно да допринесе за спешно понижаване на напрежението, като оттегли военните си сили от региона. Те приветстваха решението на Турция да изтегли един от своите кораби за сеизмични проучвания на 12 септември като първа стъпка към намаляване на напрежението. Евродепутатите обаче осъждиха плановете на Турция да удължи срока на действие на друг сондажен кораб.

Атина: Турските действия в Средиземноморието застрашават мира

Темата за сондажите на Анкара в изключителната гръцка и кипърска икономическа зона ще е и сред основните теми на извънредното заседание на Европейския съвет на 24 и 25 септември.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.