Новите мерки влизат в сила от понеделник

В борбата срещу коронавируса днес австрийското правителство реши да се въведат нови ограничителни мерки, които ще влязат в сила от понеделник идната седмица. Допустимият максимален брой участници в частни тържества в закрити помещения се ограничава до десет души, задължителното носене на маски се разширява значително и консумацията в заведенията за обществено хранене е разрешена единствено за седящи на маса клиенти.

Австрия официално обяви втора вълна на COVID-19

На пресконференция, дадена от федералния канцлер Себастиан Курц, вицеканцлера Вернер Коглер, министъра на здравеопазването Рудолф Аншобер и министъра на вътрешните работи Карл Нехамер, бяха обявени подробности около прилагането на новите мерки, предаде БТА.

Има ли вече втора вълна от COVID-19 в Европа?

Частните празници в закрити помещения, ограничени до десет души, не могат да се санкционират в частните домове на гражданите. В този случай мерките се ограничават до препоръки. Погребенията и религиозните мероприятия са изключени от тази мярка. В заведенията за обществено хранене се допускат максимум десет човека на маса, консумацията е разрешена само седящи на маса клиенти.Носенето на маски става задължително на открито по пазари, панаири и изложения. В заведенията за хранене това се отнася и за клиентите, когато не са на масата си.

Ваксинирането срещу COVID-19 в Австрия може да започне още през януари

Пренасянето на инфекцията става преди всичко в закрити помещения и в домашни условия, заяви Себастиан Курц. През последните дни броят на заразените се е удвоил, това развитие не е еднакво за всички райони от страната, особено засегнати са Виена, Тирол и Форарлберг.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.