Варшава определи тази идея като „шантаж”

Полша е твърдо против обвързването на еврофондовете с върховенството на закона. Реакцията на Варшава дойде след речта на председателя на еврокомисията, в която върховенството на закона беше един от акцентите, и седмица преди Брюксел да представи оценките на законността във всичките 27 държави.

Полша определи идеята за ограничаване на полагащите се еврофондове като „шантаж”. Страната е една от заплашените да попадне под ударите на евентуалните нови правила заради обвинения, че правителството се меси в работата на съдебната власт.

„Плановете да се отнемат огромни като обем европейски фондове е част от изнудването. То цели да ни принуди да направим промени в социалната, моралната, културната и образователната сфера. За да паснат на приумиците на елита на Европейския съюз. Това би бил удар по демокрацията. Бих го нарекъл опит за убийство на демокрацията”, заяви полският правосъден министър Збигнев Жебро.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.