От понеделник във Великобритания влизат в сила по-строги мерки

Неизбежна е втората вълна на пандемията. Това обяви британският премиер Борис Джонсън в петък вечерта пред журналисти, предаде БГНЕС.

АНГЛИЯ ЗАТЯГА МЕРКИТЕ: Не повече от 6 души на едно място

„Сега виждаме настъплението на втората вълна. Ние видяхме това във Франция, Испания, в цяла Европа. Боя се, че е абсолютно неизбежно да видим това и в нашата страна”, каза Джонсън, чието изявление бе излъчено по телевизия Sky News.

Премиерът на Обединеното кралство повтори, че би искал да избегне втори карантинен режим на държавата. По думите му, правителството се стреми да избегне затварянето на училищата, повечето от които работят нормално, както и други действия, които ще се отразят негативно върху британската икономика.

Джонсън: ЕС цели да раздели Великобритания

„Това обаче ще се получи, само ако хората следват нашите указания", подчерта Джонсън. От понеделник в страната е забранено събирането на повече от 6 души, макар да има някои изключение от това правило. Властите също настойчиво препоръчват да се спазва хигиена: по-често миене на ръцете и избягване на докосвания на лицето. В транспорта, болниците, банките, музеите, кинотеатрите, църквите и в повечето магазини маските са задължителни. В отделни региони действат и по-строги ограничения, като забрана за срещи на хора, които не живеят заедно, затварянето на барове и ресторантите в 22:00 часа.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.