Втори ден връщат морските бозайници в дълбоки води

Втори ден продължава мащабната  операция по спасяването на китове в Австралия. Поне 270 кита от вида черна гринда са заседнали на плитчини до остров Тасмания. Бреговата охрана, местната полиция, рибари и много доброволци се опитват да върнат едрите бозайници в по-дълбоки води. Смята се, че около 90 от китовете, вече са умрели. Няколко десетки обаче са били спасени.

"Спасихме около 25 досега. Избутахме ги до канала с по-дълбока вода. Екипите продължават да работят. Броят на спасените ще се увеличи", заяви Ник Дека, регионален отговорник за парковете и дивата природа.

Сините китове станали най-големите същества на Земята заради начина си на хранене

Китове често засядат там, но такава голяма група не е виждана от години.

"Доколкото знаем, това е естествено явление. Трябва да приемем, че ще загубим някои от животните. Връщането им във водата не е лесно. Трябва да се радваме за всеки един, с който успеем”, посочва биологът Крис Карлиън.

Спасителите очакват операцията да отнеме дни. Те смятат, че има шанс да спасят много от китовете, защото не са в толкова плитки води, че да не може да бъдат преместени.

Продадоха риба тон за 1,8 млн. долара

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.