Специалистът коментира, че при коронавируса колективният имунитет е неприложим

„COVID-19 категорично не е просто грип. Смъртността при него е от 3 до 15 пъти по-висока при различните възрастови групи. Твърденията, че се създава изкуствена паника, не отговарят на реалността”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” вирусологът към университета в Кеймбридж и консултант към ООН д-р Велислава Петрова.

Тя добави, че актуалната ситуация в Европа не е добра. Броят на заразените расте с бързи темпове, а вчера на Стария континент е имало повече регистрирани новозаразени, отколкото в САЩ. По думите на д-р Петрова страните в Европа преминават през втори пик на заболяването. Той идвал след период, в който хората са били ограничени заради рестрикциите и повишаването било нормално.

Отбелязваме пореден рекорд на заразени, близо 14% от тестваните са положителни

Според специалиста стъпките, предприети у нас, са в пълен унисон с тези по света.

„Ефектът върху икономиката и много други фактори трябва да бъдат взети предвид”, каза още д-р Петрова.

Тя добави, че в началото на текущата втора фаза се заразяват много повече млади хора, а при тях смъртността е по-ниска. Тези млади хора обаче неминуемо се срещат с по-възрастни от тях, което за съжаление ще доведе и до по-голяма смъртност, смята вирусологът.

Д-р Петрова вижда няколко елемента около COVID-19, които всеки трябва да има предвид. Единият от тях са маските.

„Важно е да се знае, че когато СЗО взима решение, то е продиктувано от много фактори. В началото на пандемията нямаше достатъчно налични маски и предпазни средства и това е причината те да се ползват и препоръчат с приоритет от здравния сектор. Тогава нямаше и данни дали те биха предпазили хората от новия вирус. Сега обаче нещата стоят по съвсем различен начин. Въпросът дали маските могат да ни предпазят дори не стои на дневен ред", коментира вирусологът.

Две гимназии в Търговище преминават на онлайн обучение

Другото важно нещо, свързано с разпространението на коронавируса, е колективният имунитет.

„Този подход не само е неетичен, но и не е подкрепен от научни данни. Тази стратегия разчита на факта, че когато си инфектиран веднъж, то повече няма да можеш да бъдеш заразен от вируса. При COVID-19 обаче това въобще не е вярно. Има много случаи, в които човек бива заразен повторно”, казва д-р Петрова.

Тя допълва, че изградените антитела не означават задължително, че няма да можем да се заразим. В много от случаите те допринасят за по-лекото прекарване на болестта.

Целия разговор гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.