Първите дози получават лекари, учители и социални работници

В Русия започна масова ваксинация срещу коронавируса. Първите дози получават лекари, учители и социални работници. Ваксинацията е безплатна и доброволна. Руските власти използват разработената от местни учени ваксина „Спутник V”. Пациентите трябва да изчакат около 15 минути за размразяване на ваксината, която се съхранява при минус 18 градуса. Препаратът се инжектира на два пъти в рамките на 21 дни, като се очаква имунитет да се формира 42 дни след първата доза. Москва, Челябинск и Саратов бяха прървите градове, където започна ваксинирането.

Pfizer съобщи за проблем с производството на ваксината

"Аз бях първият, на който се предостави възможността да се включи в гражданския етап от ваксинацията”, каза Андрей Осипцов, преподавател във ВУЗ.

„Мисля че най-подходящата дума би била "започнахме". Днешният ден беше чакан с голямо нетърпение от всички медици в Москва. От резултатите на клиническите изпитания можем с увереност да кажем, че препаратът е безопасен и ние сме готови да го приложим", заяви Андрей Старшинин от Московската служба по здравеопазването.

Ваксината на Moderna срещу COVID-19 дава имунитет от три месеца

Български учени: Ваксинацията срещу COVID-19 вероятно ще се забави

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.