Калоферци ще спазят традицията на Богоявление въпреки пандемията

В навечерието на Йордановден, Калофер се готви за традиционното мъжко хоро! В ледените води на река Тунджа на Богоявление ще влязат само местни хора. Те вече преградиха реката, за да направят вир за хвърлянето на кръста утре. Заради мерките за ограничаване на заразата от коронавирус, от Общината призовават туристите да отложат пътуването до Калофер.

МЪЖЕ БЕЗ ХОРО: Пандемията прекрати 200-годишна традиция

Кметът на града Румен Стоянов обяви пред NOVA, че църковният ритуал ще бъде изпълнен.

„Няма как да прекратим традицията на мъжкото хоро в ледените води на река Тунджа”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” кметът на Калофер Румен Стоянов. По думите му хорото е оцелявало при доста по-тежки условия през годините и традицията трябва да се спази.

 

 

„Не сме сигурни, че COVID-19 се разпространява във водата”, посочи градоначалникът и допълни: „Калоферци са корави хора, много са издръжливи, но са и много отговорни. В хорото тази година ще участват само хора от града”.

По думите му онези, които са решили да се включат, са инструктирани да са на малки групи. „Хоро ще има, но не във вида, в който е известно от предишни години”, категоричен бе Стоянов.

Подробностите гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.