Засега от снега са извадени шестима живи скиори и двама починал

Десетки скиори са затрупани от лавина в зимния курорт Домбай, Русия, предаде Gong.bg. Има загинали, сред които е и президентът на Федерацията по алпийски ски и сноуборд на руската Карачаево-Черкеската република. Хаджи-Мурат Маршанкулов е бил в центъра на свляклата се снежна маса и не е оцелял.

Лавина затрупа турист край Банско (СНИМКИ)

„Аварийната служба ни направи ужасен подарък. Започнаха да стрелят по склона, за да освободят натрупаното опасно количество сняг, но не го бяха обезопасили и не бяха изтеглили хората. Лавината направо ни връхлетя. Оцеляхме тези, които се оказахме по нейните краища. Баща ми беше в самия център на снежната маса и загина“, сподели Шамил Маршанкулов.

Смъртта на президента на спортната федерация бе потвърдена и от администрацията на Карачаево-Черкеската република.

Лавината се спуснала над скиорската писта в Домбай през деня в понеделник. По данни на спасителната служба на пистата е имало десетки скиори. Огромното количество сняг е връхлетяло и върху два фургона на пункта за наем на ски екипировка и едно кафене.

Лавина уби над 20 души в Афганистан

Планинските спасители разкриха, че очакват общият брой на загиналите да бъде между 4 и 12. Един от участниците в операцията по спасяване каза, че от снега са били извадени шестима живи скиори, но и още един починал.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.