Силният сняг и виелиците създадоха проблеми на много места

Тежка остава зимната обстановка в Североизточна България. Продължават опитите да бъдат разчистени пътищата в областите Варна и Добрич. На места снежните преспи достигат височина от метър и половина. Пътят Варна-Добрич беше отворен в четвъртък преди обед. 

„Ситуацията е критична. Основният проблем е вятърът, който създава снегонавявания. Общините Долни Чифлик и Суворово обявиха частично бедствено положение. Остават затворени доста от пътищата. Шкорпиловци, Голица и Доброглед са без ток. Екипите работят денонощно. Няма бедстващи по пътищата, успяхме да помогнем на всички”, заяви областният управител на Варна Стоян Пасев. Той призова всички шофьори да бъдат внимателни и да не тръгват на път, ако не е необходимо.

 

 

СНЕЖЕН КАПАН: Блокирани пътища и закъсали автомобили (ВИДЕО+СНИМКИ)

Пасев коментира и случая с блокираната на пътя бременна жена.

„Доколкото разбрах, не е била в графика за раждане. Получила е контракции вечерта и са тръгнали на своя глава. Благодарим на хората, които са й помогнали”, каза Стоян Пасев.

Диляна Георгиева тръгнала от болницата във Варна към дома си в Добрич вчера в 10:30 сутринта. Отнело й близо десет часа да стигне.

„Вчера ме изписаха от "Майчин дом". Бях там 3-4 дни за задържане на бебе. Състоянието ми беше тежко”, разказа жената.

Първата неприятна изненада по време на пътуването била при Любен Каравелово, където близо три часа чакали снегорин да почисти, за да продължат. Ситуацията се повторила при Новаково.

„Трябваше да стоим още три часа в гората. Нямахме вода и храна. Трябваше да си пия хапчетата. Звъннахме на 112, а от където ме свързаха с пожарната. От ни казаха, че няма какво да направят и да стоим там”, поясни Диляна.  

Бременната жена изпаднала в паника, защото мислила, че ще роди в колата.

„Хората от буса пред нас се обадиха на едни момчетата от групата „Офроуд – град Добрич” и благодарение на тях аз стигнах жива и здрава вкъщи”, разказа още жената. 

Към мястото тръгнали 6 джипа. За да стигнат до бедстващите, пътували по черни пътища час и половина.

За NOVA областният управител на Варна не успя да отговори защо не властите, а доброволци е трябвало да се отзоват на сигнала на жената. „Екипите са помагали на Енерго Про, защото е имало доста голяма авария. Едната от техниките на „Пожарна безопасност” е излязла от строя. А защо снегопочистващите фирми не са се включили през днешния ден ще разберем”, каза Пасев.

Предстои проверка на случая. 

 

 

САМО ПО NOVA: Бременна в 8-ия месец в снежен капан на пътя

В Хасковско също десетки населени места останаха без ток.

„Към момента в 6 села няма електричество. Има много паднали дървета. Ситуацията обаче се нормализира. Няма бедстващи хора и всички пътища са отворени”, каза Митко Петров, зам.-областен управител на Хасково.

 

Стотици машини на Пътната агенция са включени в разчистването на затрупаните пътни артерии в страната.

 „Най-тежко е положението в Добрич. След успокояване на обстановката ще направим анализ на снегопочистващите фирми. Ако има нарушения, ще бъдат глобени. Към 05.00 ч. е взето решение да бъде изпратена и верижна машина, която да подпомага изваждането на автомобили”, каза председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски.

Репортери: Емил Дамянов, Димитър Иванов, Ивелина Драгнева

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.