Окръжният съд в Кърджали насрочи заседания за 5 и 6 април

Делото за катастрофата с участието на Лютви Местан започва по същество. Окръжният съд в Кърджали насрочи заседания за 5 и 6 април.

Обвиняеми за инцидента, при който загина 6-месечно бебе, са лидерът на ДОСТ и бащата на детето. 

Според прокуратурата бащата се е движил с несъобразена скорост и детето не е било в специално столче. Катастрофата стана през април 2019 година на пътя Кърджали - Маказа, когато колата на Местан излиза от път без предимство, а автомобилът на семейството се движи с превишена скорост. 

Внесоха в съда обвинителния акт срещу Местан за катастрофата (ВИДЕО)

Местан е обвинен, че е отнел предимство. Обвиняем е и бащата на загиналото бебе. Според прокуратурата той се е движил с несъобразена скорост и детето не е било в специално столче.

В съдебната зала Местан определи обвинението като политическо и заяви, че има измама в използваните доказателства.

Според него цялото дело, обвинителният акт и 13 тома са продукт на една много тежка измама, извършена от страна на наблюдаващите прокурори в изпълнение на една откровена политическа поръчка.

Съдът върна на прокуратурата делото за катастрофата с Местан

 
По думите на наблюдаващия прокурор Росица Георгиева всички относими факти и обстоятелства към обвинението, което е повдигнато към двамата подсъдими, са отразени в обстоятелствената част на обвинителния акт. А в обстоятелствената част е разказана цялата случка, кой кога какво е направил, след което са посочени нормите от ЗДвП, които са нарушени от всеки от двамата и които са довели до този резултат.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.