Планира се промяна в законодателството

Европейската комисия ще предложи до края на месеца правилата за удостоверенията за ваксинираните хора. Тези цифрови документи, които досега бяха определяни като паспорти, може да се наричат „зелен пропуск”, уточниха от еврокомисията.

Меркел с прогноза кога ще са готови цифровите ваксинационни паспорти

Предвижда се данните да бъдат свързвани към единен номер на всеки гражданин на Европейския съюз и така да се удостоверява дали той е ваксиниран или е преболедувал. Крайната цел е документите да служат за улеснение на пътуванията в рамките на съюза.

ПРИВИЛЕГИИ: Все повече държави готвят по-леки мерки за ваксинираните

„Ако искаме зелените сертификати или дигиталните зелени пропуски за COVID-19 да бъдат въведени през лятото, страните членки трябва да действат бързо с подготовката. 27-те вече се споразумяха през януари за основните данни, които ще се изискват. Европейската комисия е готова да координира стандартите за безопасност на личните данни, както и да помага при свързването на националните здравни системи”, заяви говорителят на ЕК Кристиан Виганд.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.