Ранените са над 100

Най-малко 32 души са загинали, а над 100 бяха ранени при сблъсък на два влака в Египет. Десетки линейки са изпратени на мястото на катастрофата, в близост до град Сохаг, съобщават от египетското здравно министерство.

Видеоклипове показват част от пътниците заклещени под смачканите влакове, докато други се опитват да ги измъкнат.

 

Видео: Ruptly

От железниците на Египет обявиха, че влаковете са се ударили, след като аварийните спирачки на една от композициите са били задействани от „неизвестни лица”. Тогава вторият влак се врязъл в първия.

Египетският министър на здравеопазването също пътува към местопроизшествието, съобщават местните медии.

Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси обеща, че ще накаже всички отговорни за случилото се. 

„Всеки, който е причинил този болезнен инцидент, заради нехайство, корупция или по друга причина, ще бъде санкциониран, незабавно и с цел разубеждаване да не се повтаря същото”, написа Ас Сиси в Twitter.


​Инцидентът идва на фона на поредица от фатални влакови катастрофи в страната на фараоните, станали причина за смъртта на стотици през последните десетилетия, припомня The Telegraph. 

Една от най-смъртоносните е от 2002 г., когато 373 души загинаха при пожар в претъпкан влак.

 

 

През март миналата година 13 човека бяха ранени при удар на два пътнически влака в Кайро, което наложи временно спиране на железопътните услуги в цялата страна.

През февруари 2019 г. влак дерайлира и се запали на централната жп гара в Кайро, убивайки над 20 души. Инцидентът доведе до оставката на тогавашния транспортен министър.

 

 

Египтяните редовно се оплакват от проблемния обществен транспорт и лошата поддръжка на жп линиите. Според официалните данни с влакове ежедневно пътуват над 1,4 милиона жители на страната.

От МВнР съобщиха, че няма данни за загинали или пострадали български граждани при инцидента.