Другите трима ще бъдат под домашен арест

Апелативният специализиран съд разгледа мерките за неотклонение на шестимата обвинени за финансови злоупотреби и измами с акции и реши - Йордан Моллов и Кирил Джабаров, както и счетоводителката Мая Господинова остават в ареста, а Фердинанд Николов, Светла Цонева и Ивайло Асенов остават под домашен арест. Решението на съда е окончателно.

Припомняме, че шестимата бяха задържани за финансови измами след акция на ДАНС и МВР. Според разследващите те се представяли за инвестиционни посредници, които убеждавали своите жертви да купуват акции от световни компании. На този етап има данни за стотици измамени - само единият от тях е "ужилен" с около един милион лева.

Постоянен арест за трима от обвинените за финансови измами

С 11 тома нови доказателства днес прокуратурата изненада и защита, и обвиняеми.

„Те основно съдържат свидетелски показания. Повечето от тези тях са на пострадали лица. Една част от тях са на бивши служители на дружествата”, заяви наблюдаващият прокурор Людмил Куюмджиев.

„Има няколко разпита на свидетели, включително и на лицето, което аз цитирах в съдебната зала, което е гледало репортажите и е установило, че има някаква акция. Отишло е в ГДБОП и там са му казали, че е станал жертва на измама”, каза Костадин Костадинов - адвокат на Йордан Моллов.

Съдът счете, че има опасност Моллов, Джабаров и Господинова да извършат ново престъпление. Има данни и за трима заплашени с побой свидетели. Един от тях бил заплашен, че ще бъде заклан, а при друг е бил направен опит да бъде подкупен, за да не разпознава Мая Господинова.

„Заплахи за побой, аз не съм видял по делото. Имаше и един свидетел, който твърдеше, че му е било казано, че ще бъде извършено някакво действие, което така или иначе не се е случило. Аз считам, че това са доказателства, от които не може да бъде направен подобен извод”, коментира Костадинов.

„Вече трима свидетели са заплашвани. Нормално е да се предположи, че и други могат да бъдат по същия начин заплашвани и уговаряни”, посочи Людмил Куюмджиев.

Разкриха престъпна група за финансови престъпления и измами (ВИДЕО+СНИМКИ)

От Апелативния спецсъд съобщиха, че на 30.09.2020 г. към делото са присъединени 30 преписки. Шестимата са участвали в ОПГ от 2017 г. до задържането им, като са работили в България с цел измама и пране на пари. Сочени за лидери на групата са Джабаров и Моллов.

Свидетели по делото са както служители във фирмите, така и инвеститори. Има и такива, които обвиняемите са уговаряли да бъдат управители на фирми. Те трябвало да подписват документи и да теглят пари. Средствата са внасяни по сметки на Джабаров и Моллов.

САМО ПО NOVA: Говори една от жертвите на групата, обещавала бързи печалби чрез търговия с акции

Всички свидетели, основно служители, обясняват, че е имало първо ниво в схемата. Те се обаждали на телефони, посочвани от лидерите на групата. Откъде са имали номерата - не е ясно. Когато жертвите се съгласявали, били поемани от второ ниво - хора, запознати с актуалните сделки на борсата. Съгласилите се да инвестират били прехвърляни на инвестиционни посредници. Създавани са и акаунти, изцяло контролирани от Моллов и Джабаров.

По утвърден явно алгоритъм били теглени средства. Плащани са някакви дивиденти, но никой от клиентите не е бил доволен от техния размер. Броят им все още не е уточнен. Налице са данни за авторство. Има и съмнения за обсебване.

Риск от ново престъпление изниква, именно защото разследващите са започнали проверки. Част от свидетелите говорят за контролирани показания, което включва и Светла Цонева. Мая Господинова е водила тефтер със списък с имена и уточнения какви суми има и за какви показания да говорят.

Дружествата имали кратък живот, с цел да не може да им бъде търсена отговорност.