Студенти са против нов закон, разрешаващ полицейско присъствие в университетите

Малки групи демонстранти са влезли в сблъсък с полицията днес в Солун към края на протестно шествие срещу нов закон, разрешаващ полицейско присъствие в университетските кампуси, предаде Асошиейтед прес.

БЕЗРЕДИЦИ В АТИНА: Хиляди протестираха срещу полицейското насилие

Близо 7000 души участваха в шествието, което отначало бе мирно. По-късно група от около 100 протестиращи са хвърляли запалителни бомби и други предмети срещу полицаите за борба с безредиците, които са отговорили с използване на сълзотворен газ и шокови гранати.

Трийсетина души нападнали полицаи, следящи за мерките в Атина (СНИМКИ+ВИДЕО)

Един протестиращ е бил арестуван по подозрение, че е хвърлил запалителна бомба, съобщиха властите. Той е бил транспортиран в болница, след като бил ранен при задържането, вероятно от запалителна бомба, паднала в близост, която е засегнала него и полицая, който го е арестувал.

Студенти организираха протестно шествие и в Атина. Решението на дясноцентристкото правителство да допусне присъствие на полицаи в университетските кампуси, за да контролират спазването на обществения ред, предизвиква чести протести през последните месеци въпреки ограничителните мерки заради коронавируса. Някои от протестите прераснаха в прояви на насилие.

Източник: БТА