Брюксел предлага да се забрани разработката на изкуствен интелект с така наречения неприемлив риск

Европейската комисия публикува своето предложение за регулация на изкуствения интелект. Рамката предвижда строги правила и съответно наказания за компаниите, които не ги спазват.

Брюксел предлага да се забрани разработката на изкуствен интелект с така наречения неприемлив риск. Това например би бил софтуер, който извършва социално оценяване на хората. Следва категорията за високорисков изкуствен интелект, където правилата са най-строги.

Изкуствен интелект вдъхва живот на снимки на покойни роднини

За алгоритми с висок риск могат да бъдат определени доста системи, включително самият начин на обучение на изкуствения интелект. Тук попадат и системите с изкуствен интелект за полиция, всички форми на биометрична идентификация от разстояние например системи за лицево разпознаване.

"В ерата на водолея": Програмирана интелигентност

Полицията например няма да има право да използва подобни технологии на обществени места освен в редки случаи. Следващата категория е за изкуствен интелект с ограничен риск. Това ще са по-семпли разработки, например чат ботове и други подобни системи. Авторите им ще са задължени изрично да уведомяват потребителите, че те комуникират с изкуствен интелект, а не с реален човек.

Изкуствен интелект ще пилотира изтребители

Еврокомисията очаква повечето разработки в сферата на изкуствения интелект да попаднат в тази категория, в която няма много сериозни ограничения. Предвиждат се и наказания за компаниите, които не спазват правилата. Те могат да достигнат до 6% от глобалните им годишни продажби. Предстои обсъждане на предложените регулации и тяхното приемане от Европейския парламент и страните-членки.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.