Предложението на партията за премиер е Антоанета Стефанова

Президентът Румен Радев връчи мандата на втората политически сила в парламента - "Има такъв народ". Дотук се стигна, след като коалицията  ГЕРБ - СДС не успя да състави правителство.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

Номинираната за премиер от „Има такъв народ" Антоанета Стефанова получи проучвателния мандат за съставяне на правителство, но както беше обявено, моментално го върна на президента Румен Радев. Обяснението беше, че партията на Слави Трифонов няма мнозинство за съставяне на правителство и отказва да влиза в коалиции с партии от статуквото.

Трифонов: Ако съставим кабинет, той ще е зависим от тези, срещу които се борим (ВИДЕО)

„Ние от партията „Има такъв народ” ясно заявихме, че няма да влизаме в коалиция с нито една партия от статуквото. Спазваме своето обещание. За нас не е нормално създаването на безпринципна коалиция и затова връщаме мандата за съставяне на правителство”, заяви тя.

В отговор Радев посочи, че именно в кризи като тази България се нуждае от редовно и ефективно правителство. Според него заради това всеки мандат се гледа с надежда.

„Разбирам и вашите мотиви, защото устойчиво и ефективно правителство не може да бъде създадено на базата на безпринципни договорки и не може да бъде ангажимент само на една партия. Обществото ни от години очаква парламентът да вземе конкретни решения за изсветляване на изборния процес. Не по-малко значима е устойчивостта в социалната и икономическа политика в условия на криза. В тази връзка са особено важни някои решения на българския парламент и те трябва да бъдат взети, независимо от процедурата по съставяне и излъчване на изпълнителна власт. В тази връзка трябва да потърсим баланс между процедурата по съставяне на правителство, законодателната дейност на Народното събрание и важните срокови предизвикателства пред страната ни”, заяви президентът.

Според него наред с всички предложения, които постъпват в Народното събрание, липсва най-важното – правителството в оставка продължава да не внася предложението за актуализация на бюджета и лишава българските пенсионери, граждани и бизнес от подкрепа в случай, че се разпусне Народното събрание и се назначи служебно правителство. Радев изрази готовност да обсъди позицията на „Има такъв народ” по тези теми и ги покани на дебат.

ШАХ С ВТОРИЯ МАНДАТ: Бурни политически реакции след отказа на Трифонов от правителство (ОБЗОР)

От партията на Слави Трифонов обаче не очакват животът на 45-ото Народно събрание да е дълъг, стана ясно от изявлението им пред „Дондуков” 2, където ги очакваше протест.

„Още преди изборите заявихме, че ние няма да правим коалиции с партии на статуквото. Това е факт. В момента ние нямаме необходимия брой депутати за съставяне на правителство. Беше ясно, че правителство няма да правим. Оттук нататък е много близко до здравия разум, че този парламент най-вероятно няма да изкара повече от един месец, което означава, че трябва да се направи в него най-необходимото, а това е да има горе-долу нормален изборен закон за следващите предсрочни избори”, заяви председателят на парламентарната група на „Има такъв народ" Тошко Йорданов.

„Мажоритарни избори за едни месец не могат да се направят, но всички лъжи, които бяха изречени, че „Има такъв народ” се отказват от мажоритарни избори вчера лъснаха, защото вчера в правна комисия единствените, които предложиха да има мажоритарен вот бяхме ние от ИТН и всички гласуваха против, включително представителите на ГЕРБ, които до онзи ден знаете какви циркове разиграваха в пленарна зала”, каза още той.

След неуспеха на втория мандат парламентарната рулетка ще се завърти отново и държавния глава ще реши коя да е третата политически сила, на която да връчи мандата за излъчване на кабинет.