Депутатите успяха да съберат кворум, за да гласуват измененията

Пореден бурен ден на разправии и обвинения в парламента. Депутатите успяха да приемат дневен ред, по който да заседават, но отпадането на конкретни точки от него бяха разчетени като задкулисни коалиции. Със скандали беше съпроводено и окончателното приемане на нови изборни правила.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Въпросът - “Има ли скрити договорки?” за дневния ред на парламента, даде старт на скандалите в пленарната зала.

"Явно сте се спазарили. Две точки ги няма. Кой клекна сега за "Росенец"? Кой клекна и за субсидията и на кого? Усещането ми е, че правите преврат", обвини Тома Биков от ГЕРБ.

"Комисия за „Росенец” ще бъде внесена в сряда. Може би г-н Биков знае нещо повече за клякането", отвърна му Христо Иванов от "Демократична България".

"Ние няма да следваме сляпо нито новите политически субекти, нито ГЕРБ, нито ДПС. БСП не е празен чек, който всеки да използва, както иска", заяви председателят на левицата Корнелия Нинова.

От комисия за „Росенец” спорът се прехвърли към комисията за действията на МВР по време на антиправителствените протести.

„Причината, поради която беше бламиран дневния ред от тях, поради която е тук сред нас, е това, че никой от тях не иска временна комисия на Народното събрание, която да разследва защо еничарите на ГЕРБ биха и изтезаваха по време на протестите. Нас не ни беше страх да се изправим срещу вас 116 дни. Сега също не ни е страх! И ако смятате, че новите избори ще ви спасят от гнева на българските граждани, жестоко сте сбъркали”, заяви Николай Хаджигенов.

„Вие използвате МВР за своята политическа алчност. На втори септември цялото българско общество беше свидетел на протестите - това бяха ковчези, черни знамена, бесилки, палене. Неща, които унижаваха всички български полицаи, които бяха там, пред очите на техните семейства”, отвърна му бившият вътрешен министър и депутат от ГЕРБ Младен Маринов.

България на крачка от предсрочни избори, ИТН върна мандата на Радев (ОБЗОР)

След това започнаха и коментарите за липсата на ново правителство.

„Никого няма да заблудите. Всички виждат колко ви е смелостта, отговорността и желанието да управлявате”, каза Тома Биков.

"Как се очакваше “Има такъв народ” да приеме тази фалшива подкрепа - както казва Борисов - 165 депутати. Ще ви споделя една мисъл на Чърчил - "не се задоволявай да бъдеш дим, когаго можеш да бъдеш огън", заяви Филип Станев.

Тези скандали прерастнаха в разправии за новите изборни правила. От “Има такъв народ” поискаха да паднат ограниченията за секциите зад граница. И спорът продължи.

„Кого обслужва това предложение? Трябва да се отговори веднага - то обслужва ДПС. Вие от „Има такъв народ” осъзнахте ли какво ще подкрепите”, попита Велизар Енчев от БСП.

„Дами и господа депутати, срам ме е от вас. Това не е политически дебат”, заяви  Мика Зайкова.

 

Президентът връчи мандата на "Има такъв народ", те го върнаха (ВИДЕО+СНИМКИ)

Въпреки разправиите, мнозинство от депутати реши -  вече да няма ограничение от 35 секции в страните извън Евросъюза.

След решението последваха нови остри реплики, защото всички освен ГЕРБ решиха да има нова Централна избирателна комисия - с по-малко членове, назначени от президента.  В скандал се превърна и искането на новите партии в парламента вече да се гласува само с машина, а хартиената бюлетина да остане само в извънредни ситуации и там, където има до 300 избиратели.

ГЕРБ: Президентът да даде третия мандат на "Демократична България"

 

 

„На президента му трябваха близо 5 минути да се ориентира как се гласува на машината”, каза Цвета Караянчева от ГЕРБ.

 „Най-много гласуване с машина има в Сърница, където ДПС е с 80 процента”, обяви Мустафа Карадайъ от ДПС.

Наред с новите правила депутатите решиха вече да има видеонаблюдение при броенето на бюлетините в края на изборния ден.