Предстои обсъждането му в Сената, където десницата е мнозинство

След 5 седмици и 200 часа дебати френското Национално събрание одобри проектозакона за борба с климатичните промени. Въвеждане на понятието "екоцид" и ограничение на вътрешните полети са някои от основните мерки.

След 5 седмици и 200 часа дебати френските депутати са на път да дадат зелена светлина на проектозакона за климата. Той трябва "да промени ежедневието на всички французи", по думите на министъра на екологията Барбара Помпили.

ЕС с нови правила по въпросите за климата

Текстът предвижда до 2030 г. да излязат от продажба най-замърсяващите превозни средства. Мярката ще се отнася особено за товарния транспорт. Франция ще съкрати и вътрешните полети под 2:30 ч. Това ще засегне авиолиниите между Париж, Нант, Лион и Бордо.

Законът предписва въвеждането на съдебния термин на "екоубийство", за умишлено замърсяване на водите, въздуха и почвите", с максимална десетгодишна присъда.

В училищата ще се изучава устойчиво развитие, а вегетарианското меню, засега експериментално, ще стане задължително веднъж седмично.

Предвиждат се мерки за намаляване на опаковките и хартиените реклами и за озеленяване на покриви. Приветстван от мнозинството, текстът е смятан за недостатъчен от еколозите, които са в силна позиция след последните избори.

Предстои обсъждането му в Сената, където десницата е мнозинство.

Източник: БНР