Румен Радев обяви и дата за предсрочния вот

Край на 45-ия парламент и настоящото правителство. Президентът вече е готов да разпусне депутатите и да насрочи нови избори.

Планът е през следващата седмица да бъде издаден указ, с който да бъде прекратена работата на Народното събрание, а след два месеца - на 11 юли, отново да отидем до урните и да изберем нови депутати.

Дотук се стигна, след като БСП получи, но моментално върна последния проучвателен мандат за съставяне на кабинет. Така конституционната процедура се изчерпа.

Веднага след това започнаха и консултациите за назначаване на нова Централна избирателна комисия, която да проведе новия вот. Всичко това съпроводено от два протеста и скандали в парламента за субсидията на партиите.

Партиите представиха кандидатите си за членове на ЦИК (ВИДЕО)

„В тази ситуация се очертава изборите да бъдат на 11 юли”, заяви президентът Румен Радев, като така сложи край на въпросителните за това кога отиваме на нови избори.

Четири минути по-рано обаче направи последен опит до такива да не се стигне. И връчи третия мандат на БСП.

„Уважаема г-жо Нинова, като председател на парламентарната група на БСП, с указ номер 128 от днес ви възлагам да излъчите кандидат за министър-председател”, обяви президентът Румен Радев.

Име на кандидат за премиер не беше предложено. А от левицата обясниха защо няма да задържат папката.

„Подадохме ръка на втората парламентарно представена партия. Уви, тази ръка не беше приета. Новите политически субекти в парламента декларираха предварително, че не биха подкрепили правителство дори и с тези над партийни приоритети. В такъв случай е ясно, че няма обективна възможност да съставим кабинет”, заяви Корнелия Нинова.

Така третият, последен проучвателен мандат за съставяне на кабинет завърши без успех.

След като получи обратно папката, държавният глава обяви, че е готов със следващите стъпки  - разпускането на 45-ото Народно събрание и насрочването на нови избори. Но предупреди:

„Ако и след тези избори стигнем до същата патова ситуация и не може да се състави кабинет, България може да изпадне не само в политическа, но и в конституционна криза”, заяви Радев.

След предупреждението дойде ред и на призив към партиите.

„Да избистрят своите приоритети, да преосмислят своето поведение и да потърсят единодействие в името на възстановяването на демократичните институции, върховенството на закона, борбата с пандемията, с фалитите и бедността”, призова Радев.

Пред БСП президентът „повдига завесата” и за това кого ще покани в служебния кабинет, който ще поеме властта още следващата седмица.

„Уведомявам ви, че имам намерение да поканя авторитетни експерти от левицата, част от които изпълниха успешно мисията си в предишното, назначено от мен, служебно правителство”, каза Румен Радев.

„Благодаря за това отношение към българската левица, но моля да ни представите тези хора, за да може нашият Национален съвет да се произнесе”, поиска Нинова.

След 40-минутен разговор без медии стана ясно, че персоналното обсъждане на министрите в служебния кабинет е оставен за друг ден.

В предишното служебно правителство, назначено от Румен Радев, от БСП имаха един свой представител – вицепремиерът Деница Златева.

Президентът обяви кога разпуска парламента и датата на предсрочния вот

Реакциите в парламента бяха разнопосочни. 

„Чудесна дата. Това беше една от датите на събитията на „Росенец”. Дължим на избирателите по-ясен отговор какво управление си представяме”, каза Христо Иванов, председател на ПГ на "Демократична България".

„Всичко зависи от избирателите и от приоритетите, които са си поставили – дали да отидат да гласуват или да отидат на море, дали ще се върнат българите от чужбина”, коментира Станислав Балабанов от „Има такъв народ".

„Зависи от избирателите, разбира се, от приоритетите, които са си поставили - дали да отидат на море и да не гласуват, или да не отидат на море и да гласуват, дали ще се върнат българите от чужбина”, коментира Арман Бабикян, „Изправи се! Мутри вън!”.

„Дата като всички останали други дати”, коментира Мустафа Карадайъ.

„Може да има малко по-ниска избирателна активност, защото знаете, че в началото на активния летен сезон хората си вземат отпуски, пътуват извън местата, в които живеят и гласуват, така че това е единствената опасност”, смята Христо Проданов от БСП.

„За нас датата 11 юли е също толкова удачна, колкото всяка друга дата. Мисля, че и за българските граждани, които гласуват, е ясно, че шоуто приключи, време е за носене на отговорност”, каза Десислава Атанасова от ГЕРБ.

А датата 11 юли, посочена от президента като възможна за провеждане на нови избори, съвпада с финала на Европейското първенство по футбол. Заради това генералният директор на БНТ Емил Кошлуков призова да се помисли за друга неделя от юли за провеждане на вота – 4-и или 18-и. Кошлуков се позова на договорите и ангажиментите, които обществената телевизия има към УЕФА и рекламодатели.

45-ият парламент ще влезе в историята с няколко неща. От една страна е краткият му живот. Първото заседание на новите депутати беше на 15 април. Ако президентът издаде указ за разпускането им още във вторник, това означава, че няма да просъществува и един месец.

Това народно събрание е първото в най-новата ни история, което не успява да излъчи правителство. И друг път се е стигало до връчване и на трите проучвателни мандата, но досега не са се проваляли и трите.