Договорът е трябвало да бъде одобрен от колегията на Европейската комисия миналата седмица

Франция отлага окончателното подписване от Европейския съюз (ЕС) на договор с американската компания Pfizer и нейния германски партньор BioNTech за доставка на 1,8 милиарда дози ваксина срещу коронавируса на Общността до 2023 г. Това съобщава германският вестник Die Welt, позовавайки се на дипломатически източници.

Според изданието договорът е трябвало да бъде одобрен от колегията на Европейската комисия миналата седмица, но това не се е случило. Единодушното одобрение е предпоставка за подписване на документа и предаването му на страните членки на общността. В много отношения причината за блокирането, според Die Welt, се дължи на позицията на европейския комисар по вътрешния пазар Тиери Бретон в полза на увеличаването на капацитета за производство на ваксини на ниво ЕС. На заседание на Съвета на ЕК Бретон се противопостави на договора с Pfizer/BioNTech. Европейската комисия обаче отказа да потвърди тази информация.

Вестникът пише още, френският представител в комисията на ЕС за обществени поръчки за ваксини умишлено забавя процеса на договаряне. Претекстът е повтарящи се проблеми, технически въпроси и искания за разяснения. Според дипломатическия източник на вестника в ЕС Париж изглежда се стреми да премести производствените мощности във Франция, за да произвежда препарата, разработен от консорциума BioNTech-Pfizer. В същото време на територията на самата Франция, както напомня изданието, няма фабрики, произвеждащи сертифицирани ваксини на базата на иРНК.

На 6 май ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че ЕС е близо до подписването на нов договор с Pfizer/BioNTech за доставка на 1,8 милиарда дози ваксини на общността до 2023 г. Според нея ЕС ще "ваксинира 30 европейци на секунда". Според официалната стратегия за ваксинация, одобрена от ЕК, Европейският съюз трябва да завърши имунизацията на 70% от възрастното население до края на септември.

Източник: Агенция "Фокус"