Латиноамериканската държава е първата в света, която прави това

Салвадор стана първата държава в света, която прие биткойна за законно платежно средство. Новината беше обявена от президента на страната Наиб Букеле. Законодателството, прието от Конгреса с голямо мнозинство, прави виртуалната валута призната като средство за уреждане на публични или частни дългове или за посрещане на финансово задължение.

Използването на биткойн няма да бъде задължително за физическите лица и няма да носи рискове за потребителите, заяви президентът. Правителството ще гарантира конвертируемост в долари по време на транзакциите с крипто чрез тръст, създаден в банката за развитие на страната BANDESAL.

Използването на водещата криптовалута като законно платежно средство ще влезе в сила след 90 дни, като обменният курс спрямо долара ще се определя от пазара. Биткойни трябва да се приемат от фирмите, когато се предлагат като плащане за стоки и услуги. Данъчните вноски също ще могат да се плащат с виртуални пари.

Анализатори твърдят, че този ход може да усложни преговорите с Международния валутен фонд в момент, когато Салвадор иска да договори програма за над 1 милиард долара. Решението на латиноамериканската държава допринесе за поскъпване на биткойна с около 6% към нивото от 36 000 щатски долара, което е най-доброто негово повишение в рамките на ден от две седмици насам.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.