Преди седмица лични мейли на министър станаха публично достояние след атака

Полша стана обект на безпрецедентна кибератака. Това обяви говорителят на правителството Пьотър Мюлер. 

Хакери откраднаха 26 млн. пароли за Amazon, Facebook и Netflix

"Обект сме на безпрецедентна кибератака срещу Полша, срещу полските институции и потребителите на електронна поща", заяви Мюлер за частната телевизия "Полсат нюз". Той добави, че на извънредно заседание на полския парламент премиерът ще представи тайни документи за "големия обхват" на кибератаките.

"Ще изслушаме обясненията и информацията на министър-председателя Матеуш Моравецки, който настоя за провеждането на това заседание", каза пред журналисти Малгожата Кидава-Блонска. Председателката на Сейм Елжбета Витек уточни, че заседанието ще е изцяло присъствено.

Заловиха 200 престъпници чрез приложение за смартфони

Миналата седмица министърът, който отговаря за националната програма по ваксиниране срещу COVID-19 - Михал Дворчик, стана жертва на кибератака срещу личната му електронна поща. Част от неговите лични имейли след това бяха публикувани в комуникационното приложение "Телеграм".

"Мащабът на атаките е огромен и не се отнася само до министър Дворчик, нито само до членове на правителството, нито само до партия "Право и справедливост", а до голяма група хора", отбеляза Мюлер.

Белгийското МВР е шпионирано незабелязано в продължение на две години

Самият Дворчик коментира в четвъртък, че изказът и езикът на съобщенията, както и метаданните на публикуваните файлове, показват, че тези материали може да са били подготвени и обработени от рускоговорящи лица.

Според медии електронната поща на Дворчик е съдържала официални документи, някои от които - секретни. Той отрича. Хакерите се взели на прицел и профилите в социалните мрежи на съпругата на Дворчик.

Премиерът Моравецки нарече кибератаките "новото лице на съвременната война". Има данни, че те идват през източната граница на Полша, отбеляза той. Моравецки изтъкна, че полските политици трябва да си вземат урок от кибернападенията, да са много предпазливи при използването на различни комуникационни канали и да внимават за равнището на сигурност. В момента тече прокурорско разследване.

Източник: БТА