Това съобщи началникът на ДНСК Влади Калинов

ДНСК спира окончателно строителството на небостъргача „Златен век" в столицата заради изтекло разрешение за строеж. Това съобщи началникът на ДНСК Влади Калинов на пресконференция в регионалното министерство.

По-рано през деня служители на строителната фирма „Артекс" протестираха пpeд Mиниcтepcтвoто нa peгиoнaлнoтo paзвитиe и блaгoycтpoйcтвo с искане работата по обекта да продължи.

През годините сградата многократно беше повод за скандали, а през 2019 г. строежът беше замразен. През май тази година Върховният административен съд отмени заповедите на ДНСК. Според фирмата-строител това означава, че строежът може да започне пак. От „Артекс” са категорични, че ако строежът не продължи, ще заведат иск срещу държавата.

Служители на „Apтeкc“ протестираха пред регионалното министерство

„Артекс” няма валидно решение за строеж. Разрешението за строеж има 10-годишен срок и датата, от която се брои този срок, е датата на откриване на строителната площадка. Фирмата е открила строителна площадка на 11 януари 2010 г.”, заяви арх. Влади Калинов.

 

 

„Имаме стабилен административен акт. Това означава, че ВАС се е произнесъл и че заповедта на ДНСК е незаконна”, заяви арх. Весела Мирянова.

„Те твърдят, че нашето разрешение е до 2020 г. Освен това, те са ни спрели две години в съда, което означава, че тези две години, в които сме били в съда, а след това сме спечелили делото, трябва да се приспаднат. Те не взимат предвид този факт. Това е неетично”, коментира арх. Пламен Мирянов.

„Артекс”: Възмутени сме от решението за спиране на строителството на „Златен век"

От „Артекс” бяха категорични, че протестите им ще продължат и са в готовност да предявят иск срещу държавата.